Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заблуда или истина е, че човешката кръв може да стане синя?

13 юли 2023, 15:00 часа

Схващането, че човешката кръв може да посинее, е широко разпространена заблуда, която се е запазила от поколения. Много хора вярват, че когато в кръвта липсва кислород, тя става синя, което води до погрешното схващане, че вените, в които има обезкислена кръв, изглеждат сини. Това убеждение обаче е напълно погрешно. В действителност човешката кръв винаги е червена, като в зависимост от съдържанието на кислород тя варира в нюанси от яркочервено до тъмночервено.

Възможно е погрешното схващане да се е породило от наблюденията на вените, които изглеждат сини под кожата. Вените често изглеждат сини поради начина, по който светлината взаимодейства с кожата и подкожната тъкан. Когато светлината прониква през кожата, тя се абсорбира от тъканите, което води до червеникав вид. Синята светлина обаче е с по-къса дължина на вълната и се разсейва по-лесно от кожата, поради което вените, които се намират под повърхността, изглеждат сини.

Тази отвара разрежда кръвта и укрепва кръвоносните съдове

Цветът на кръвта, независимо от насищането ѝ с кислород, се дължи главно на наличието на хемоглобин - белтък, който се намира в червените кръвни клетки. Когато кислородът се свърже с хемоглобина, той образува оксихемоглобин, който придава на кръвта яркочервен цвят. Когато кислородът се освободи и кръвта се деоксигенира, тя все още остава червена, макар и в по-тъмен нюанс. Следователно идеята, че кръвта става синя, когато кислородът е изчерпан, е научно неточна.

Освен това кръвта в тялото никога не е изложена на въздух, което означава, че тя запазва червения си оттенък. Дори когато кръвта се взема по време на медицински процедури, тя бързо влиза в контакт с кислорода, поради което моментално става яркочервена. По този начин кръвта никога няма възможност да посинее, независимо от обстоятелствата.

Коя е най-добрата билка за пречистване на кръвта?

Важно е да се развенчае погрешното схващане, че кръвта може да посинее, тъй като то затвърждава неразбирането на човешкото тяло и неговите функции. Точното разбиране на състава и цвета на кръвта е от решаващо значение в различни области, включително медицината, биологията и съдебната медицина.

Човешката кръв никога не може да стане синя. Червеният цвят на кръвта се определя главно от наличието на кислород и хемоглобин. Въпреки че вените изглеждат сини през кожата, това е просто оптична илюзия, причинена от начина, по който светлината взаимодейства с тъканите. Изключително важно е да разчитаме на точна научна информация, за да разсеем погрешните схващания и да подобрим разбирането си за сложните механизми на човешкото тяло.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес