Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За колко време Фернандо Магелан прави своето околосветско пътешествие

24 октомври 2024, 12:00 часа

Околосветското пътешествие на Фернандо Магелан е едно от най-забележителните събития в историята на географските открития. Това дръзко начинание не само разширило представите на хората за света, но и доказало, че Земята е кръгла и може да бъде обиколена по вода. Магелан, воден от желанието си да намери нови морски пътища и да обогати човешкото знание, се отправил на пътуване, което щяло да продължи цели три години и да промени историята завинаги.

Началото на околосветското пътешествие

Фернандо Магелан бил роден в Португалия през 1480 г. и още като млад се запалил по морските открития. След дългогодишен опит в португалските морски експедиции, той решил да предприеме нещо по-мащабно — да намери по-бърз и по-безопасен морски път до Молукските острови, известни като Островите на подправките. Това била амбициозна идея, която привлякла вниманието на испанския крал Карлос I, който предоставил необходимите кораби и средства за експедицията.

Магелан преминава Магелановия проток и навлиза в море, което нарича Тихи океан

На 10 август 1519 г., Магелан отплавал от Севиля с пет кораба и около 240 моряци. Целта на експедицията била да намери западен морски маршрут към Азия, който да позволи по-ефективен достъп до ценните подправки.

Преходът през Тихия океан и откриването на нови територии

Пътешествието на Магелан се сблъскало с множество трудности, но най-важното му постижение било преминаването през проток, който днес носи неговото име — Магелановият проток. Това било първото плаване през Атлантическия и Тихия океан, което отворило нови хоризонти за европейските мореплаватели.

През март 1521 г., след дълго и изтощително плаване през необятните води на Тихия океан, експедицията достигнала Филипините. Въпреки откритията, които Магелан направил, той срещнал своя край на тези острови, убит от местен жител по време на сблъсък с местното население.

Фернандо Магелан потегля от Испания на околосветско пътешествие

Завършекът на пътешествието

Въпреки трагичната смърт на Магелан, неговият помощник Хуан Себастиан де Елкано поел командването на експедицията. Елкано успял да достигне до Молукските острови и натоварил корабите с подправки — основната цел на пътуването. Само един от корабите, „Виктория“, се завърнал в Испания на 6 септември 1522 г., три години след началото на експедицията. От 240 моряци, само 18 се завърнали живи.

Околосветското пътешествие на Фернандо Магелан било историческо постижение, което променило представите на света за мореплаването и географията. Макар Магелан самият да не завършил пътуването си, той бил основната движеща сила зад това велико откритие. За три години експедицията преминала през множество непознати морета и континенти, отворила нови търговски пътища и вдъхновила поколения мореплаватели след себе си. Наследството на Магелан живее и днес, като символ на смелост и решителност в търсенето на нови хоризонти.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес