Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всички отношения се развиват по четири сценария

16 февруари 2016, 09:20 часа

Изследователи от университета на Илинойс са установили четири различни типа на романтичните отношения и са изяснили кои от тях впоследствие могат да доведат до разрив и кои – до брак.

По думите на водещия автор на изследването Браян Оголски съществуват четири типа отношения – драматични, конфликтни, социално въвлечени и ориентирани към партньора.

За да установят тези категории, учените наблюдавали 376 двойки на средна възраст 25 години в продължение на 9 месеца. Оголски дори ги приканвал да разказват дали привързаността им един към друг се е усилвала, или отслабвала.

Според изследователя драматичните двойки се разделят два пъти по-често от другите.

"При тези двойки има множество възходи и падения по време на отношенията им, върху тях сериозно влияят обстоятелствата – казва той. – Те са склонни да вземат решения, отчитайки само негативните събития, случващи се в техния живот и отношения. Такива хора често започват да забелязват раздразнителни дреболии, които оцветяват отношенията в негативни цветове и в резултат разрушават привързаността."

Драматичните двойки също нерядко се стремят да прекарват времето си със своите приятели и да водят активност поотделно, а не като двойка – по такъв начин те буквално се опитват да подчертаят своята индивидуалност.

И ето че най-висок шанс за продължителни и щастливи отношения имат двойките, в които и двамата са ориентирани към партньора.

"Такива хора много зависят един от друг и са въвлечени в живота на партньора. И те използват това, което се случва в техните отношения, за да засилят своята привързаност – смята Оголски. – Също при партньорите в такива двойки има най-високи нива на отговорност и доросъвестност, така че може да се предположи, че те много обмислено и внимателно подхождат към избор на партньор. Те заедно участват в обществения живот, но той не се явява двигател на техните отношения."

Конфликтните двойки също рядко съхраняват продължително щастливи отношения – нерядко тяхната привързаност намалява, когато се намери аргумент. Но се случва и така, че привързаността намалява, но двойката не се разпада.

"Такива двойки постоянно се намират в конфликтна напрегнатост, която ги разделя, и страстно привличане, което отново ги влече един към друг. Такива отношения не могат да бъдат устойчиви в дългосрочна перспектива, защото такива страсти просто могат да те побъркат.

Съгласете се, че е трудно да живееш в умопомрачително страстни отношения на 30-50 години – коментира изследователят. – Но това не значи, че тези, които са били в конфликтни отношения, ще си останат самотни: хората могат да се държат различно и да променят своето отношение към партньора с времето."

Социално въвлечените двойки смятат, че са удовлетворени от своите стабилни отношения. Такива хора обикновено имат общ кръг приятели и разчитат на своите социални контакти, когато вземат решения за своите отношения и отговорности пред партньора.

"В идеалния случай трайните отношения се основават на приятелски чувства, които на свой ред се крепят на любов – смята Оголски. – Но кръгът от общи приятели кара социално въвлечените партньори да се чувстват по-близо и по-привързани един към друг."

Авторите на изследването подчертават, че класификацията на отношенията може да помогне на двойките, които размислят над важни решения за бъдещето на техните отношения – било то раздяла или брак.

Научната статия на Оголски и колегите му е публикувана в изданието Journal of Marriage and Family.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес