Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вредни ли са пресните салати през зимата?

21 януари 2023, 15:00 часа

С какво са опасни пресните салати през зимата?

Първо, оранжерийните зеленчуци при промишлено отглеждане се третират много повече с инсектициди и пестициди, отколкото смлените зеленчуци. Освен това могат да се използват няколко агента едновременно и дори да е разрешено всяко от тях поотделно, никой не анализира какви съединения се образуват върху листата на растенията. Така че няма гаранция, че няма нищо вредно и за здравето ни.

Затова измивайте всички зимни салати особено внимателно и, ако сортът го позволява, отстранете 2-3 слоя от външните листа. Ако имате възможност, тогава вземете продукти, отгледани без използването на подобни химикали и с надпис "био", "еко" или "органик".

Лекар: Това издава, че доматите са пълни с нитрати

Второ, оранжерийните зеленчуци могат да съдържат 3 пъти повече нитрати от смлените зеленчуци. Общият модел, установен от учените, показва, че зеленчуците, отглеждани на открито, съдържат по-малко нитрати от техните оранжерийни роднини и тази цифра е много по-ниска през лятото, отколкото през зимата. Това явление не се наблюдава поради нарушение на технологията от собствениците на оранжерии, това е характеристика на биохимията на самите растения, свързана с продължителността на дневните часове и дори с вида на светлината (естествена или изкуствена). Освен това етикетът „био“ няма да ви спаси от нитрати - зависи не само от приложените торове, но и от първоначалния състав на почвата. А главестата салата, за съжаление, е само един от най-силните природни акумулатори на нитрати!

Така че, ако изобщо не можете да се откажете от удоволствието да хапвате свежа салата през зимата, опитайте се да изрежете дебелите бели жилки: именно в тях концентрацията на нитрати е най-висока. Вземете само зелени фрагменти от листни плочи.

Третият фактор, който прави зимната салата опасна, са нитритите. Строго погледнато, нитратите, за които говорим през цялото време и от които се страхуваме, сами по себе си не са толкова вредни за тялото ни, колкото техните „потомци“ нитрити. Всъщност те са отговорни за лошата слава на продуктите, съдържащи нитрати.

Как да премахнете нитратите от КАРТОФИТЕ, ДОМАТИТЕ и КРАСТАВИЦИТЕ

И така, нитритът е продукт на разпадане на нитрат. Обикновено се образува само в тялото ни, нищо не може да се направи по въпроса. Но този процес може да започне и в самите зеленчуци, под въздействието на определени микроорганизми при липса на приток на кислород. При нормални условия това, което виждате, е доста рядко явление, но ... не и по отношение на салатите, особено през зимата!

В крайна сметка те просто често се увиват във фолио. От тази гледна точка особено опасни са опаковките, съдържащи вече откъснати листа – там на бактериите се дава по-голяма площ за работа, отколкото в целите растения. За да сведете до минимум риска от прием на готови нитрити, избягвайте тази форма на опаковка (без достъп на въздух).

Световната здравна организация счита за максимално допустим прием 219 mg нитрати на ден (за възрастен с тегло 60 kg). Един килограм зимна маруля може да съдържа 6800 mg! Това, разбира се, е рекордна стойност, но средната стойност също не е много обнадеждаваща - 3000. Въз основа на това ми се струва, че е по-добре да бъдете изключително внимателни и още по-добре да не залагате на зелена салата до лятото.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес