Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Врастнали нокти: Как да се грижим за тях правилно

23 юли 2024, 16:36 часа

Врасналите нокти могат да се впиват в кожата поради различни причини, включително тесни обувки, формата на стъпалото или неправилно изрязване. Според специалистите, най-важното правило е да избягвате закръглената и къса форма. Най-добрата форма е с прави и леко заоблени краища. Когато нокътят се изрязва в извита форма, има тенденция да расте в кожата, за разлика от правата форма.

Още: Тънка и сплескана коса: С тези три съвета ще си върнете обема

Съветите на специалистите

Изрязвайте ноктите след душ

След душ ще забележите, че ноктите омекват и това ще улесни изрязването им. Можете също така да накиснете краката си в топла вода за 20 минути и след това да ги изрежете.

Използвайте ножички за нокти

Ножичките за нокти обикновено режат по-добре. Това е предимство, когато трябва да контролирате посоката и дълбочината на изрязване на ноктите. Но бъдете внимателни! Избирайте големи ножички, тъй като малките, които обикновено се използват за ръце, увеличават вероятността от грешки при рязане.

Не изрязвайте ноктите твърде късо

Това е честа грешка, която ви прави по-склонни към проблеми с ноктите. Специално внимание трябва да се обръща на ноктите на големите пръсти на краката, тъй като това е най-честото място, където ноктите могат да растат в кожата.

Заобляйте краищата

Заобляйте краищата на ноктите, за да премахнете острите ръбове. Важно е нокътят да не се заобля под линията на кожата.

Още: 6 лесни начина да бъдете по-щастливи само за 60 секунди

Как да лекуваме враснал нокът

Можете да го третирате, като миете крака си три пъти на ден с топла вода, носите удобни спортни обувки и поддържате краката си сухи през целия ден. Но ако състоянието не започне да се подобрява в рамките на няколко дни, ще трябва да се консултирате с лекар за лечение.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес