Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вкусен бърз кейк с маскарпоне, банани и кокос без печене

11 декември 2021, 09:50 часа
Реклама

Бързите кексове без печене са богати на аромати и вкус, полезни за здравето, тъй като съдържат по-малко калории и вредни мазнини и повече плодове. Приготвят се лесно и без да са необходими особени кулинарни умения.

Не съдържат сложни, скъпи или редки продукти и лесно може да заменяте съставки в тях според това с какви разполагате, а и за да промените вкуса и да приготвяте различна и оригинална сладка наслада всеки път. Днес рецептата е за кейк без печене с банани, маскарпоне и кокос.

          Необходими продукти:

  • пакет бисквити – около 250 г – могат да бъдат обикновени, без захар или пълнозърнести, ако се грижите за фигурата си, или чаени, шоколадови и други по ваш избор, ако нямате подобни притеснения,
  • кафява захар – 20 г,
  • 60 г маскарпоне,
  • 4 банана,
  • 60 г кокосови люспи,
  • 2 големи лъжици какао,
  • 1 лъжица мляно кафе,
  • 100 мл прясно мляко

        Начин на приготвяне:

Бисквитите се натрошават и смилат. Към тях се добавят захарта, кафето и какаото. Пасират се два от четирите банана и се добавят към сместа. Постепенно и с бъркане се прибавя млякото. Необходимо е да се получи  смес, която по консистенция наподобява тесто и може да се разточва. Ако е рядка, добавете още бисквити. Ако ви се получи по-гъста от необходимото, може да добавите малко вода.

Полученото тесто трябва да разточите фино и поставите върху лист фолио. В отделна купа смесвате маскарпонето и кокосовите люспи, разбърквате добре и намазвате със сместа разточеното тесто. Останалите 2 банана нарязвате на кръгчета и подреждате отгоре. Остава само да навиете всичко това внимателно на руло и да изчакате да стегне в хладилника за 2-3 часа и вашият вкусен кейк е готов.

Ако не обичате кокос или банани, може да ги замените с други подходящи меки и несочни плодове. Сочните ще направят тестото твърде мокро. Ароматен кейкът се получава и с портокали, подредени върху тестото на мястото на двата банана, като портокалите в случая не трябва да са нарязани на кръгчета, за да не пускат много сок, а се нареждат цели върху тестото, един до друг само на едни ред, преди да го завиете на руло.

Получава се интересен ефект при разрязване. Маскарпонето може да бъде заменено с масло, а прясното мляко с вода. Не се страхувайте да експериментирате със съставките. По-сръчните домакини могат да украсят кейка със сметана, ядливи цветя, да го поръсят с шоколадови или шарени пръчици, дребни цветни бонбонки или пудра захар.  

Да ви е сладко!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес