Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В кои случаи белината е опасна за здравето ни?

24 април 2022, 14:10 часа

Белината е отличен дезинфектант за дома и успешно се справя с вируси и бактерии. Но при използването й трябва да се внимава. При смесване на изпаренията на този дезинфекциращ продукт със съединение с цитрусови елементи, което се среща в традиционните почистващи препарати за дома, има вероятност за образуване на прахови частици, които наподобяват градския смог. Тези частици могат да раздразнят кожата, гърлото, лигавиците на очите или белите дробове, когато са в по-големи количества. Това е предпоставка за поява на алергични реакции за хората и домашните любимци.

Летливите съединения имат формата на газ, отделят се от различни домакински препарати и могат да променят състава на въздуха.  Направените изследвания  в университета "Бъкнел", Торонто, показват, че след третиране на помещението с белина или препарати, съдържащи белина, хлорните газове и хипохлорната киселина могат да се задържат в пространството на помещения, които не се проветряват. При наличие на слънчева или флуоресцента светлина тези съединения образуват аерозоли от вторичен характер. Ако попаднат в белите дробове, има вероятност да причинят задух или кашлица. При често използване на продукти, съдържащи белина, страдащите от сърдечни или белодробни болести са изложени на риск.

Асистентът Айнул Бари от университета в Олбани, Ню Йорк, защитава позиция, че всички избелващи препарати за домашна употреба имат влияние върху качеството на въздуха в затворени помещения. Ако използвате често белина за дезинфекция на банята, домакински съдове или за избелване на дрехи, създавате риск за здравето си. Белината освобождава летливи органични под формата на хлороформ и тетрахлорид на въглерода, които имат канцерогенен характер.

Как да почистите дома си безопасно

До тук разбрахте защо честото използване на белина. Може би се чудите как да поддържате дома си чист и да премахнете всички бактерии и вируси? Белината все пак има отлични почистващи свойства и може да се използва,  но трябва да осигурите много добро проветряване на помещението. Това ще намали до минимум риска от вдишване и риска за здравето ви. Асистентът от университета в Ню Йорк препоръчва да използвате чиста белина, а не препарати с аромати  или други почистващи продукти. Изберете естествени почистващи продукти, които присъстват във всеки и дом и са напълно безопасни. Добавените аромати в почистващите препарати, като лимонен или други терпени, водят до получаване на замърсители и фини частици. Отличен избор е използването на оцет, смесен с вода или сода за хляб. Тези натурални продукти не предизвикват отделяне на летливи вещества и не представляват абсолютно никакъв риск за здравето ви.

И така, като заключение може да споменем, че белината има своето място в дома ви, но трябва да се използва внимателно. Най-важното е да осигурите отлично проветряване на помещението след използването й. Ако искате напълно натурални продукти, използвайте сода за хляб или оцет.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес