Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Китай ще строят копие на "Титаник" за увеселителен парк

13 януари 2014, 19:14 часа

Копие в естествен размер на трагичния кораб "Титаник" ще бъде основната атракция в китайски тематичен парк без излаз на море, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Тематичният парк ще включва също музей и симулатор на останките на потъналия кораб, за да могат посетителите да добият възможно най-реалистична представа за бедствието от 1912 г.

Китайската версия на наречения навремето "непотопяем" кораб ще струва 1 милиард юана (165 милиона долара) и се очаква да бъде открита през 2016 г. Копието на "Титаник" ще бъде конструирано в централната провинция Съчуан - на около 1500 километра от най-близкото крайбрежие.

Су Шаоцзюн, главен изпълнителен директор на компанията "Севън стар енерджи инвестмънт груп", която финансира проекта, казва, че Азия има нужда от собствен музей, посветен на "Титаник".

"Смятаме, че си струва да поддържаме жив духа на "Титаник". Универсалната любов и чувство за съпричастност, демонстрирани по време на бедствието, свидетелстват за духовното богатство на човешката цивилизация", казва Су Шаоцзюн.

Огромният луксозен пътнически кораб "Титаник" потъва на 15 април 1912 г. по време на първото си пътуване от английското пристанище Саутхемптън до Ню Йорк. В трагедията загиват 1500 души.

Филмът "Титаник" (1997) на Джеймс Камерън с участието на Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет е втората най-касова продукция след "Аватар", припомня агенцията. Бърнард Хил, който в лентата играе капитан Едуард Смит, засвидетелства подкрепата си за китайската реплика на кораба. Актьорът отхвърля критиките, че изграждането на тематичен парк, вдъхновен от трагедията с "Титаник", е неуместно.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес