Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В какъв случай топло мляко наистина помага срещу настинка?

18 август 2024, 13:12 часа

Любовта към народната медицина и „бабините” рецепти за лечение на различни заболявания е една от дълбоко вкоренените традиции у нас.

Някои от най-честите неприятни симптоми на настинка са втрисане, висока температура и възпалено гърло, запушен нос и неразположение. Различни процедури и народни рецепти помагат за намаляването им, например популярното „бабино“ лекарство - горещо мляко с мед. Има наистина полза от това лекарство.

Болестите, известни като „настинки“, най-често се причиняват от вируси. Веднъж попаднали в човешкото тяло, те започват активно и бързо да се размножават, а имунната система реагира на това с възпаление.

Полезно ли е прясното мляко?

Има популярно схващане, че горещото мляко локално затопля възпаленото място. Млякото с мед покрива лигавицата на гърлото, предпазва я от въздействието на вирусите и ги убива. Но тези свойства на млякото не са доказани от науката.

Млякото не е лекарство. И дори да го загреете, то няма да започне да убива бактерии или вируси. Това е просто продукт, който съдържа определени витамини и минерали.

Пиенето на топло мляко при настинка обаче не е вредно. Освен ако, разбира се, човек няма непоносимост към лактоза или алергия към млечния протеин.

Млякото – краве или козе се счита за една от най-здравословните напитки, тъй като съдържа много минерали - калций и калий. Една чаша пълномаслено мляко съдържа около една трета от дневната норма за възрастен.

Какъв е ефектът върху организма, ако пиете прясно мляко всеки ден?

Въпреки това, не всеки възрастен може да пие мляко без последствия. С течение на годините червата на някои хора започват да произвеждат все по-малко от ензима лактаза, който е необходим за разграждането на лактозата, захарта в млякото. В резултат на това пълномасленото мляко и млечните продукти стават по-малко смилаеми. Това състояние се нарича лактазна недостатъчност: пиенето на мляко причинява подуване на корема, повишено образуване на газове и диария.

Не всеки може да пие и мляко и мед. Противопоказан е за хора, алергични към някой от компонентите на напитката - протеини от краве мляко, прашец, други компоненти на меда. Важно е да се разбере, че реакцията на тялото към такава напитка може да бъде много тежка, до анафилактичен шок, особено на фона на инфекция, когато имунната система вече е отслабена.

Млякото съдържа вещества като триптофан и магнезий. Те увеличават производството на хормона мелатонин, който насърчава съня. Сънят е много важен по време на настинка: помага на тялото да се възстанови.

Основното е да не загрявате млякото над 40–50 °C. Първо, горещото мляко може да изгори лигавицата не само на устата или гърлото, но и на стомаха. Второ, ще бъде безсмислено да се слага мед, тъй като при нагряване той губи полезните си свойства.

Не бива да се насилвате да пиете и мляко. Може да се замени с всякакви топли напитки като чай. Също така е важно да следвате всички препоръки, дадени от Вашия лекар. Млякото или други напитки са само допълнение, а не заместител на основното лечение.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес