Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Увреден менискус на коляното: Симптоми и възможности за лечение

24 септември 2024, 07:35 часа

Травмите на коляното могат да възникнат в най-обикновени ситуации, като например при каране на колело или подхлъзване на мокро. Тези на пръв поглед незначителни наранявания обаче могат да имат сериозни последици. По-долу ще научите всичко за нараняванията на менискуса на коляното и техните признаци. Това ще ви помогне да разпознаете навреме сериозните наранявания и да предприемете мерки за облекчаване на болката.

Менискусът на колянната става и неговите наранявания

Менискусът в колянната става е амортизираща и стабилизираща хрущялна подложка. Има външен и вътрешен минискус. Те са свързани с напречна връзка. Вътрешният менискус е по-малко динамичен от външния, поради което е най-често нараняван.

Още: Болка в коляното при сгъване: причини, симптоми и методи на лечение

Уврежданията се наблюдават най-често при спортисти, но се срещат и при дребни битови травми на краката.

Уврежданията на менискуса могат да бъдат различни видове:

- менискусът се откъсва от прикрепването си към капсулата на колянната става;

- Разкъсване на междумениксуалните връзки;

Още: Симптоми и лечение на вода в коляното

- Хрущялът на менискуса може да е в хронично болно състояние, причинено от травма или от появата на вещество, наречено муцин, в тъканта.

- Менискусът се трансформира в течно кухинно образувание, наречено киста.

Симптоми на увреждане на менискуса в колянната става

На първо място, това е силно усещане за болка в коляното или по повърхността му, подуване и ограничена подвижност, както и повишаване на температурата в увредената област. Често, ако кракът се сгъне, се усеща прищракване. Степента на увреждане обикновено се определя от ситуацията, довела до травмата. Понякога то е свързано с внезапни размествания на пищяла, когато има завъртане на коляното, а кракът остава неподвижен.

Още: Внезапна болка в коляното: 6 възможни причини и препоръки от лекар

В зависимост от степента на увреждането усещането може да варира. При леко разкъсване веднага се усеща болка под коляното. В този случай трябва да обърнете внимание на връзката на болковите усещания с положението на крака. Ако менискусът е разкъсан, изправянето на крака засилва болката, а когато той е свит, тя може да се облекчи.

Следователно основният признак за увреждане на коленния хрущял е внезапната остра болка и невъзможността за безболезнено сгъване на ставата поради нейното блокиране.

По-често обаче най-забележимият признак е отокът. Снимките с увреждане на менискуса на колянната става ясно илюстрират това: коляното става почти два пъти по-обемно от нормалното.

Ако подвижността на ставата не е ограничена, дискомфортът в коляното може да не предизвиква тревога, по-добре е обаче да се свържете с травматолог, така ще избегнете тежки последици. Често именно навременната медицинска помощ ви позволява да възстановите напълно работата на колянната става.

Диагностика на наранявания на менискуса на коляното

За да се постави точна диагноза на увреждането, се използва флуороскопия с помощта на контрастни вещества. Модерен и ефективен метод за изследване е магнитно-резонансната томография, както и ендоскопската артроскопия.

В последния случай се използва специално устройство за изследване на вътрешната повърхност на ставата. Ако увреждането е съпроводено с остра болка, преди изследването се прилага местна анестезия.

Последици от наранявания на менискуса на коляното

Нараняванията на коленните стави никога не трябва да се оставят без внимание. Ако не започнете своевременно лечение, възпалението може да премине в хронична форма. Това е съпроводено със сериозни последици:

  • постоянна болка в коляното;
  • намалена подвижност на ставата;
  • нарушено кръвообращение на мускулите, което може да доведе до атрофия;
  • натрупване на течност в ставната торбичка, което налага хирургическа манипулация;
  • инвалидност на пациента.

Отнасяйте се внимателно към здравето си, то ще ви позволи да водите активен начин на живот до дълбока старост.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес