Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Удар в стомаха: 4 грешки при яденето на диня и пъпеш

19 юли 2024, 09:20 часа

Хората се делят на два типа: едни обичат дини, други обожават пъпеши. Но и двата плода са полезни. Основното е да следвате прости правила за тяхното използване, тъй като при неправилна употреба могат да доведат до сериозни усложнения.

Не ги смесвайте

Динята съдържа цял набор от микроелементи и витамини в органична форма: магнезий, калий, калций, цинк, желязо, мед, кобалт, йод, както и витамини С, А, група В, фолиева киселина“.

Пъпешите са богати и на микроелементи (калий, калций, натрий, магнезий, сяра, цинк, желязо, йод) и витамини А, С, Е, група В, включително фолиева киселина. Но за да може всичко полезно да се усвоява по-добре, тези два продукта да не се смесват. Днес яжте диня, утре - пъпеш.

Може ли да се яде диня и пъпеш при диабет?

Не се увличайте

Много хора смятат, че динята и пъпешът съдържат една и съща вода, така че можете да ги ядете колкото искате. Въпреки това, диетологът препоръчва да се консумират не повече от 400-500 грама пъпеши на ден. В противен случай съществува риск от претоварване на стомаха.

В динята и пъпеша има много фибри и течност, които бързо запълват стомаха. Обемът груби фибри, които трябва да бъдат усвоени, е значително натоварване за стомаха и червата.

Не яжте вечер

Диня и пъпеш е най-добре да се ядат сутрин, както всички други плодове и горски плодове. Идеалното време е между закуската и обяда. Вечерният прием води до скок на захарта и нарушава нощния сън.

Не яжте след месо и мляко

Колкото и да ви се иска да ядете диня или пъпеш след порция кебап, прогонете тези мисли.

За усвояването и храносмилането на месото са необходими поне 3-4 часа, но за динята и пъпеша са достатъчни 30 минути. Последното обаче няма да се усвои, докато стомахът не преработи месото. И това ще доведе до активна ферментация на диня или пъпеш в стомаха.

Диня или пъпеш - кой плод е по-полезен

При какви заболявания не бива да ядете дини и пъпеши?

·       колит;

·       Болест на Крон;

·       гастрит;

·       синдром на раздразнените черва;

·       бъбречно заболяване, особено при наличие на камъни;

·       диабет;

·       метаболитен синдром.

Как да организираме гладен ден на диня или пъпеш

Ако нямате проблеми с бъбреците, стомашно-чревния тракт или други противопоказания, един гладуващ ден под формата на монодиета с диня или пъпеш е добър и безопасен вариант.

Такива дни преминават леко и без стрес за организма. Няма чувство на глад и жажда, подуването намалява, микроелементите и витамините се попълват.

Ето 2 основни правила за това как да прекарате деня на гладно, без да навредите на здравето си:

1.       Яжте по-често (до 4-5 пъти на ден), но по малко (не повече от 200-300 грама наведнъж).

2.       Организирайте дни на гладуване не по-често от веднъж на всеки 2-3 месеца.

Не разчитайте обаче, че дните с диня ще ви помогнат да прочистите бъбреците си.

Ако човек пие достатъчно вода всеки ден (поне 30 мл на 1 кг тегло), тогава няма нужда от каквото и да е „изплакване“. Ако тази норма не се спази, дори обилно количество течност, съдържащо се в динята наведнъж, няма да помогне.“

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес