Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учените разкриват: Какво означават 10-те най-често срещани кошмари

02 септември 2024, 14:59 часа

Всички очакваме с нетърпение добрия сън през нощта. След натоварен или стресиращ ден не искаме нищо друго, освен да избягаме в страната на сънищата. Разбира се, ако сънищата ни са сладки.

Още: Не спите добре: Възможно е вечерята да е причината за кошмарите ви

За съжаление, когато най-накрая заспим, няма никаква гаранция какво ще сънуваме. Колко пъти ви се е случвало да се събудите паникьосани от кошмар, който изглежда твърде реален? Може би ще се изненадате да разберете, че много от кошмарите, които ние сънуваме, се срещат и при безброй други хора. Защо е така? Ще хвърлим малко светлина върху това, като разгледаме 10-те най-често срещани кошмара и обясним какво означава всеки от тях.

Ако сте смятали, че кошмарите са само за децата, помислете отново. Може да нямате същите повтарящи се кошмари, които сте преживявали като дете, но възрастните със сигурност имат своите чести кошмари. Всъщност ние преживяваме толкова много, че това налага да се изследва какво ги причинява и какво символизират. Наскоро екип от специалисти проведе проучване, за да стигне до същината на въпроса какво сънуваме и защо.

Какво причинява кошмарите

Повечето кошмари са резултат от негативни емоции като тревожност или страх. Те могат да бъдат причинени както от ежедневни стресови фактори, така и от травматично събитие. Някои кошмари биха могли да се дължат и на определени физически проблеми, произтичащи от недоспиване, лекарства или прости промени, през които преминава тялото ви, докато заспивате. И накрая, излагането на нещо страшно, като книга, новини или филм, може да остане в съзнанието ви и да се превърне в кошмар.

Една от причините толкова много от нас да преживяват едни и същи кошмари е, че всички споделяме общи емоции, които могат да предизвикат страшен сън. Тези сънища, в които ни преследват или падаме от висока сграда, всъщност са резултат от това, което чувстваме в момента. А различните емоции ще доведат до определен вид кошмар.

10 най-често срещани кошмари

За да състави списък с 10-те най-често срещани кошмара, екипът от специалисти анкетира 1310 души с равномерно съотношение между мъже и жени. На всеки човек е даден списък с 15 популярни теми на кошмари и е помолен да изброи колкото се може повече кошмари от съответните теми, които е преживял, без ограничения в броя на отговорите.

От всички изброени сънища е съставен следният списък на най-често срещаните. Ето и десетте най-популярни.

Да бъдеш преследван и да не можеш да избягаш - 65,3%

Може би има основателна причина толкова много анкетирани да са сънували кошмари, в които са били преследвани. Това може да се дължи на ситуация, в която човек се чувства в капан. Това може да се дължи на прекомерна ангажираност със задачи или на трудни лични отношения. Сигурно повечето от нас имат нещо, което искат да избегнат или от което бягат в различни периоди от живота си.

Падане - 64,7%

На много близко второ място е кошмарът с падането. Смята се, че този тип сънища могат да се появят в резултат на чувството за липса на контрол, неадекватност или дори разочарование. Съществуват обаче и физически причини да сънувате падане. Когато заспивате, сърдечният ви ритъм се забавя и мускулите ви се отпускат. Това би могло да подскаже на мозъка, че сте паднали. Обикновено този тип кошмари завършват с това, че тялото се събужда с рязко подскачане.

Да се простреляш - 54,8%

Не би трябвало да е твърде изненадващо, че кошмарът да ви застрелят е доста разпространен. При цялото насилие, за което чуваме или виждаме по телевизията, това може да остане в съзнанието ни. Този тип сънища обаче могат да произтичат и от това, че сме били наранени емоционално.

Торнадо или урагани - 51,4%

Подобно на това да видим или чуем насилие, новините за бури също могат да бъдат травмиращи и да останат в съзнанието ни. По-дълбокото значение може да бъде, че торнадото или ураганът представляват физически или емоционални сътресения. Дори когато дадена промяна в живота ни е добра или необходима, тя може да ни разтърси емоционално.

Чувство на изгубване - 46,1%

Ако някога сте сънували, че се опитвате да намерите класната стая в училището си или се опитвате да намерите пътя към дома, не сте сами. Този тип сънища може да означават, че се чувствате несигурни за нещо или търсите посока в живота си. Много пъти тези сънища се случват, когато ви предстои да вземете важно решение по кой път да поемете.

Смърт на близък човек - 44,7%

Смъртта на близък човек е страшно нещо, за което трябва да се мисли и тези мисли могат да се появят и в съня. Много от анкетираните, които са имали такъв тип сънища, наскоро са преживели загуба на член на семейството или приятел.

Удавяне - 39,4%

Кошмарът за удавяне може да е травмиращ. Обикновено той произтича от това, че сте претоварени или потискате емоциите си. Съществува обаче и физическа причина, поради която може да сънувате удавяне. Известно е, че хората, които страдат от сънна апнея, сънуват кошмари за удавяне, докато в действителност имат проблеми с набавянето на достатъчно кислород.

Физическо нараняване - 38%

Въпреки че можете да сънувате как ви нараняват, когато всъщност изпитвате физическа болка, има и друга причина за това. Най-честата причина за този вид сънища е в резултат на това, че сте наранени емоционално. Тази наранена емоция се проявява в съня като физическа болка.

Възпламеняване - 32,8%

Логично е да сънувате кошмар, че сте в огън, когато изгаряте от гняв заради нещо. Той обаче може да представлява и поглъщане от силни емоции или желания.

Още: 5 начина за спиране на пристъпите на паника

Да не си подготвен за тест или изпит - 30,4%

Без значение колко време е минало, откакто ви се е налагало да се явявате на изпит, кошмарът за това, че сте неподготвени, може да се почувства толкова реален. Обикновено хората сънуват подобни сънища, когато често им се налага да спазват крайни срокове.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес