Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учените посочиха какво състарява и какво подмладява мозъка ни

04 юни 2024, 13:11 часа

Човешкият мозък, подобно на други органи, претърпява промени с напредването на възрастта, които могат да доведат до влошаване на когнитивните способности. Последните изследвания обаче установиха няколко фактора, които допринасят както за стареенето, така и за подмладяването на мозъка.

Фактори, които състаряват мозъка

Възпаление: Хроничното възпаление има значителен принос за стареенето на мозъка. То нарушава нормалната мозъчна функция и ускорява когнитивния упадък. Изследванията показват, че възпалителните протеини се увеличават с възрастта и оказват отрицателно въздействие върху здравето на мозъка.

Невробиолози създадоха най-подробния атлас на мозъка

Стрес: Хроничният стрес може да има вредно въздействие върху мозъка. Той не само влияе върху психичното здраве, но и допринася за физически симптоми като високо кръвно налягане и отслабена имунна функция, които могат да изострят стареенето на мозъка.

Състав на кръвта: Съставът на кръвта се променя с възрастта, което оказва влияние върху здравето на мозъка. По-старата кръв съдържа вредни протеини, които допринасят за влошаване на когнитивните способности. Това е доказано в проучвания, при които стари мишки, изложени на млада кръв, показват значително подмладяване на мозъка, докато при млади мишки, изложени на стара кръв, се наблюдава ускорено стареене.

Фактори, които подмладяват мозъка

Млада кръвна плазма: Една от най-обещаващите области на изследване включва използването на млада кръвна плазма. Проучванията са установили, че вливането на млада плазма може да подмлади мозъка на по-възрастни мишки, което води до подобряване на когнитивните функции и увеличаване на неврогенезата. Младата кръв изглежда възстановява пластичността на мозъка и намалява възпалението.

Четвърти тромбоцитен фактор (PF4): Последните проучвания идентифицират PF4 като критичен протеин за подмладяването на мозъка. Нивата на PF4 се увеличават при определени интервенции срещу стареенето, като например физически упражнения и излагане на млада кръвна плазма. Доказано е, че този протеин намалява възпалението, насърчава неврогенезата и подобрява когнитивните функции при остарели мишки.

Протеинът Klotho: Установено е, че хормонът клото, свързан с дълголетието, повишава познавателните способности при мишки. Въпреки че самият клото е твърде голям, за да премине през кръвно-мозъчната бариера, изглежда, че той действа индиректно чрез други молекули като PF4, подобрявайки здравето и функциите на мозъка.

Упражнения: Физическата активност е един от най-ефективните начини за поддържане и подобряване на здравето на мозъка. Упражненията повишават нивата на полезните протеини и насърчават неврогенезата, особено в хипокампуса - област, която е от решаващо значение за паметта. Редовната физическа активност може също така да смекчи въздействието на стреса и възпалението върху мозъка.

За какво служи Главният мозък в човешкото тяло

Потенциални терапии и бъдещи насоки

Откриването на тези подмладяващи фактори открива потенциални терапевтични възможности за борба с възрастовия когнитивен упадък. Макар че настоящите изследвания се основават предимно на животински модели, в момента се полагат усилия тези открития да се превърнат в терапии за хора. Започнаха клинични изпитвания за изследване на ефектите от преливането на млада плазма при хора, като се наблюдават някои обещаващи резултати при състояния като болестта на Алцхаймер.

Освен това изолирането на специфични протеини като PF4 или GDF11 от млада кръв може да доведе до целенасочено лечение, което да имитира подмладяващия ефект на младата плазма, без да е необходимо реално преливане на кръв. Тези подходи биха могли да осигурят по-безопасни и по-практични методи за подобряване на здравето на мозъка с напредването на възрастта.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес