Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени с важно разкритие: Ето защо може да е оглушал Бетховен

18 май 2024, 13:00 часа

Високи нива на тежки метали, открити в косата на композитора Лудвиг ван Бетховен, разкриват, че той може да е имал отравяне с олово, което вероятно е допринесло за неговата глухота и други заболявания, пише Live Science.

Изследователите анализират ДНК от два кичура от косата на немския композитор и откриват, че съдържат тревожно високи концентрации на олово, както и високи нива на арсен и живак, според проучване, публикувано на 6 май в списанието Clinical Chemistry.

Голямо количество олово в косата

Единият кичур съдържа 380 микрограма олово на грам коса, докато вторият има 258 микрограма на грам коса. (Нормалните нива днес биха били по-близо до 4 микрограма или по-малко.) Косата му също съдържа 13 пъти над нормалното ниво на арсен и четири пъти над типичното ниво на живак. „Това са най-високите стойности на коса, които някога съм виждал“, казва съавторът на изследването Пол Джането, патолог в клиниката Майо, пред The New York Times.

Още: Роден е Лудвиг ван Бетховен (СНИМКИ И ВИДЕО)

Високите нива на тези токсични метали биха могли отчасти да обяснят защо Бетховен е имал редица заболявания, отбелязват авторите на изследването. Той започва да губи слуха си в 20-те си години и остава напълно глух към края на 40-те си, освен това има стомашно-чревни проблеми и преживява поне два пъти жълтеница.

Малко вероятно е високите нива на олово да са „единствената причина за смъртта“ на композитора, казват изследователите. Но голямото излагане на олово „може да е допринесло за документираните заболявания, които са го измъчвали през по-голямата част от живота му“, пишат изследователите в проучването.

По една бутилка вино на ден

Има няколко възможности за това каква е причината Бетховен да има толкова много замърсители в себе си. Една теория включва склонността му към виното - той често изпива цяла бутилка за един ден. По това време не е необичайно производителите на вино да включват оловен ацетат в смесите си като консервант и подсладител. Тогава стъклените бутилки също съдържат олово. Композиторът на също е ял много риба, уловена в Дунав, която е известна със съдържанието на арсен и живак, съобщава CNN.

„Вярваме, че това е важна част от сложен пъзел и ще позволи на историци, лекари и учени да разберат по-добре медицинската история на великия композитор“, пишат изследователите.

*Проучването може да прочетете: тук

Още: Там, където му е мястото. Учени ще изпълнят последното желание на Бетовен

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес