Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Домашните любимци „пазят“ мозъка на стопаните си от старост

20 юли 2024, 19:03 часа

Както показва проучване, публикувано в списание Aging And Health, понякога това, което е добро за сърцето ви, е добро и за мозъка ви. Изследователите обясниха и какъв е "ефектът на домашния любимец" върху здравето на собственика.

Вижте още: Как можете да получите болести по полов път, ако не сте правили секс от месеци?

Проучване в САЩ, което включва популация от хора на възраст над 50 години, установи, че тези, които са имали домашен любимец повече от пет години, се представят по-добре на тестовете за когнитивна памет от тези, които са живели без домашни любимци. Положителният "ефект на домашен любимец" е, че предпазва сърцето, храносмилателния тракт, но и забавя стареенето на мозъка на собственика на домашния любимец.

Резултатите идват от проучване на университета в Мичиган, което проследява живота на повече от 20 000 души над 50 години, които имат домашни любимци.

„Ефектът на домашен любимец“ е особено изразен сред участниците в проучването, които са над 65 години, тъй като тогава обикновено се появяват симптомите на деменция.

Изследователите установили, че краткосрочната и дългосрочната памет на думите при хората в тази възрастова група е много по-добра, отколкото при хората, които нямат домашен любимец и са на подобна възраст.

Да имате куче, например, може да означава повече движение. Собствениците на домашни любимци са принудени да се движат повече, а ежедневната редовна физическа активност е тясно свързана със здравето на мозъка и функционалното дълголетие.

Животните също въвеждат нови бактерии в кръвообращението на домакинствата, които могат да подобрят здравето на червата ни. Между другото, учените наскоро разбраха, че връзката между работата и здравето на червата и мозъка е много по-важна, отколкото някога сме смятали.

Вижте още: Салмонела: Как да купуваме, съхраняваме и приготвяме яйца в жегите

Не бива да забравяме, че домашните любимци просто ни правят щастливи. Изследванията също така показват, че отглеждането на домашен любимец може да облекчи самотата и хроничния стрес.

В напреднала възраст това може да е по-важно от всичко друго. От друга страна, доказателствата показват, че изолацията може да промени самата структура и функция на нашия мозък. Домашните любимци могат да ни поддържат млади, както отвътре, така и отвън, заключава проучването.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес