Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трудно е за вярване, но има защо Зигмунд Фройд да се е страхувал от жените

07 октомври 2024, 21:00 часа

Зигмунд Фройд е направил толкова много за психоанализата, но е грешал по отношение на нежния пол.

Бащата на психоанализата е роден в традиционно еврейско семейство. Още от детството си той изпитва голямо уважение към майка си (която, между другото, доживява до 95 години) и никога не оспорва нейното влияние. Представителките на нежната половина на човечеството обаче често „го получавали“ от учения. В трудовете си Фройд често обвинявал жените в инфантилност, глупост и склонност към импулсивни действия. Често при запознаване с трудовете дори се създава усещането, че човекът, който е можел да се рови в душите на хората и да изважда най-интимните проблеми, е мразил жените.

До 26-годишна възраст Фройд старателно избягва общуването с нежния пол. Трудно е да се каже дали това се е дължало на вътрешните му проблеми, или на банална неспособност да общува с жени. Във всеки случай Зигмунд дори смятал, че може да се справи без присъствието на дама в живота си. Но срещата с Марта Бернайс променя плановете на бъдещия „баща на психоанализата“. Той прекарва дълги 3 години в търсене на красотата, може би именно тази страст и го подтиква да започне частна практика и да влезе в релсите на научните теми в областта на психологията.

Още: Силата на твоята личност се определя от размера на проблема, който е в състояние да те извади от релси

Още от дете Зигмунд е затворен и скромен. Той е най-голямото от осемте деца, родени в третия брак на баща му. Амалия (майката на Фройд) боготворяла сина си, винаги го отделяла и му обръщала специално внимание. Съвременниците посочват, че майката на бъдещия невролог е била властна жена, изпитваща най-силна привързаност само към най-голямото си дете.

Впрочем ученият никога не е анализирал отношенията си с майка си и освен това ги е извеждал извън рамките на собствените си теории. Може би именно такава дълбока емоционална привързаност е била причината Фройд да не умее да общува с противоположния пол. Той търсел жена, подобна на Амалия, но търсенето не се увенчало с незабавен успех.

Връзката с Марта също се изграждала много бавно. Младите хора почти 4 години си кореспондирали и не поддържали близък контакт. След сватбата (Фройд вече бил на 30 години) той станал баща шест пъти за 8 години, което не можело да не уплаши учения. Плодовитостта на съпругата му и вътрешните страхове го подтикнали да се откаже от интимния живот и да се потопи изцяло в професията си. Бракът на Фройд продължил цели 53 години до смъртта на основателя на психоанализата.

Остър критик на поведението на жените и понякога нелицеприятен към техните възможности, Зигмунд Фройд остава любящ син, съпруг и баща през целия си живот. А дъщеря му Анна се превръща в продължителка на великото му.

Още: Какво трябва да знаете за тълкуването на сънищата според Зигмунд Фройд?

3 неща, които Зигмунд Фройд не препоръчва да казвате на никого

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес