Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Традиция за Великден 2024

02 май 2024, 09:30 часа

Великден е основният християнски празник, посветен на възкресението на Исус Христос. Името му идва от еврейската дума „пасха“ – „преминал“ – и се свързва с момента в старозаветната история на изселването на евреите от египетски плен.

В памет на своето освобождение евреите празнуват Пасха, централен празник, чиито корени се връщат към времето на древните пастири и фермери, които празнували пролетното слънцестоене. За християните Великден е придобил малко по-различен смисъл - както еврейският народ получава свобода, така и християните се освобождават от робството на греха благодарение на жертвата и възкресението на Христос.

Традиция на Великден

Най-важният църковен празник започва да се отбелязва с тържествена служба. След него 40 дни вярващите се поздравяват с думите „Христос Воскресе!” и отвръщат на поздрава с "Воистина възкръсна!" Този обичай е установен още в апостолско време.

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

В православната общност, както и сред членовете на някои източни църкви, е обичайно да си разменят три целувки и да се подаряват шарени яйца.

Традиция за боядисване на яйца

Този обичай е свързан с легендата за Мария Магдалена, която поднесла яйце като дар на император Тиберий - тя нямала какво друго му даде след като му съобщила новината за възкресението на Христос.

Владетелят се усъмнил в казаното от нея и възкликнал: „Както яйцето не се превръща от бяло в червено, така и мъртвите не възкръсват“. Като доказателство, обикновено пилешко яйце променило цвета си в червено пред очите му - цветът на кръвта на Христос, цветът на живота и победата.

Това е само една версия, която обяснява възникването на подобна великденска традиция. Хората, които се подготвят за този празник, боядисват яйца в различни цветове, рисуват шарки върху тях и ги украсяват по всякакъв начин. Самото яйце е животът, който се крие под черупката. Дори в езическите времена то се свързва с възраждането на природата и обновлението. За християните черупката символизира камъка, който затваря входа на пещерата, където се е случило чудото на възкресението на Христос.

Традицията повелява първото яйце да се боядиса в червен цвят. Докато е все още мокро домакинята рисува с него кръст върху челата на децата. По традиция яйцата се боядисват на Велики четвъртък или в събота. На Велики четвъртък се приготвят и козунаците. Заедно с боядисаните яйца те се освещават в църквата на празничната литургия в събота. До настъпването на Великден, който тази година се пада на 5 май, както козунаците, така и варените яйца не се консумират. 

По традиция първото боядисано яйце е червено и то се оставя пред иконата до следващия Великден. Второто яйце също се боядисва в червен цвят. 

Сутринта на Великден се прави борене с яйцата. Най-здравото яйце е борец. Счита се, че то носи здраве и късмет на притежателя си. 

Великден 2024 - кога се пада, традиции и обичаи


Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес