Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това растение замества кафето и понижава риска от хронични заболявания

13 октомври 2023, 13:22 часа

Цикорията, научно известна като Cichorium intybus, е универсално растение, известно с многобройните си полезни свойства и широк спектър от приложения. Произхождаща от Европа, цикорията се култивира и цени от векове поради своето кулинарно, медицинско и селскостопанско значение.

Една от основните употреби на цикорията е като заместител или добавка към кафето. При печене и смилане на корена от цикория се получава напитка, подобна на кафето, с богат, леко горчив вкус. Това кафе от цикория не съдържа кофеин, което го прави популярен избор за тези, които искат да избегнат или намалят приема на кофеин. То е и естествен източник на инулин - пребиотични фибри, които подпомагат здравето на червата и храносмилането.

Какво ще се случи с тялото, ако пиете кафе от цикория?

Освен като заместител на кафето, зелената цикория се консумира като листен зеленчук в салати, пържени ястия и други ястия. Те имат леко горчив вкус, който може да се балансира с други вкусове, което ги прави ценно допълнение към кулинарните произведения.

Цикорията не е само вкусова и хранителна; тя предлага и няколко ползи за здравето. Тя е богата на витамини и минерали, включително витамин С, витамин К и различни витамини от група В, както и на важни минерали като калций, калий и манган. Освен това цикорията съдържа антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали и намаляват оксидативния стрес, като потенциално понижават риска от хронични заболявания.

Освен това цикорията е известна с потенциалните си лечебни свойства. В традиционната билкова медицина тя се използва за лечение на заболявания като храносмилателни проблеми, чернодробни нарушения и възпаления. Високото ѝ съдържание на инулин подпомага растежа на полезните чревни бактерии, които могат да подобрят здравето на червата и да подсилят имунната система. Изследванията показват, че цикорията може да има и противовъзпалителни и антимикробни свойства, което я прави ценно природно средство за различни здравословни проблеми.

Какво е цикория и как се консумира?

Освен в кулинарията и медицината, цикорията се използва и в селското стопанство. Тя често се отглежда като покривна култура и се използва за подобряване на качеството на почвата благодарение на дълбокия си корен, който разбива уплътнената почва и извежда хранителните вещества на повърхността. Това прави цикорията ценен инструмент за устойчиви и биологични земеделски практики.

Цикорията е растение с многобройни полезни свойства и приложения. Многофункционалността на цикорията е очевидна - от алтернатива на кафето без кофеин до редица ползи за здравето и подпомагане на устойчивото земеделие. Независимо дали искате да разнообразите диетата си, да подобрите здравето си или да подобрите земеделските си практики, цикорията е забележително и универсално растение, което заслужава внимание и признание.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес