Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това растение е най-силният защитник на дома, привлича като магнит щастие

22 август 2024, 06:00 часа

Бамбукът на щастието е тропическо растение, което краси дома и се отглежда заради своята символика. Смята се, че носи късмет, особено ако го получите като подарък или го подарите на любим човек.

Вижте още: Попълнете дефицитите, премахнете подуването: 3 вида зелени растения, които си струва да добавите към чинията си

Как да отгледаме късметлийския бамбук?

Бамбукът на щастието е популярно стайно растение, много важно за фън шуй, древната китайска практика за създаване на баланс в дома. Според тази древна традиция той носи благоденствие в ъгъла на дома, където е поставен. И е много важно колко стръка да запазите, за да нямате никога 4 стръка.

Откъде идва бамбукът на щастието?

Това растение всъщност не е бамбук, а тропическо растение, по-близко до сукулент - Dracaena sanderiana или Dracaena braunii, и освен за украса и красене на дома, се отглежда и заради символиката си. Смята се, че носи късмет, особено ако го получите като подарък или го подарите на любим човек. Въпреки че е произхода му е от Африка, повечето стайни бамбуци идват от Китай и Тайван. Най-често в продажба могат да се намерят млади стъбла от щастлив бамбук, които можете да отглеждате дълго време и да се наслаждавате на растежа им. Това интересно растение внася във всяко пространство, освен щастие, и доза тропическа атмосфера. Растението е устойчиво, лесно за отглеждане и поддръжка.

Значение на бамбука на щастието

Щастливият бамбук има специално значение в древната философия фън шуй. Китайците смятат бамбука за късмет като символ на мъдрост, адаптивност и издръжливост и го считат за защитник на къщата в трудни времена. Според традицията на фън шуй трябва да следите колко стръка бамбук имате, тоест колко бамбук подарявате.

Никога няма да намерите бамбук за късмет с 4 стъбла, защото числото четири се свързва със смъртта в тяхната култура и се смята за изключително грубо да се подарява бамбук за късмет с 4 стъбла. Това би означавало, че желаете смърт и нещастие на получателя на подаръка.

Вижте още: Почистете листата на растенията, за да стимулирате красив цъфтеж

Ето какво означава и каква енергия привлича броят на бамбуковите стъбла:

21 стръка са мощна благословия

10 стръка означават съвършенство

9 стръка представляват голям късмет

8 стръка показват растеж

7 стръка символизират добро здраве

6 стръка означава късмет и богатство

5 стръка представляват успех в бизнеса и богатство

3 стръка означава късмет, богатство и дълъг живот

2 бамбукови стъбла символизират любовта

А за да бъде щастлив вашият бамбук, трябва да изпълните определени условия.

Как да се грижим за късметлия бамбук

Бамбукът на щастието не изисква много внимание и е едно от най-адаптивните стайни растения. Дори и да го пренебрегнете, той ще живее дълго време.

Светлина – Бамбукът на щастието идва от тропическите гори и обича светлина, но не пряка. Понася малко светлина по-добре, отколкото прекалено много. Директното излагане на слънчева светлина може да повреди листата му. Затова го дръжте на прозореца зад завесата или на светло място без възможност за пряко излагане на слънчева светлина.

Контейнер – Можете да отгледате късметлия бамбук в стъклена ваза или купа с камъчета и вода или в добре дренирана хумусна почва. Ако го отглеждате във ваза с вода, не се страхувайте, ако коренът е червен, това е знак, че растението е здраво.

Поливане – Водата винаги трябва да е чиста, както и камъчетата. Бамбукът не понася хлора в чешмяната вода, така че наливайте дестилирана или бутилирана вода. Ако трябва да налеете вода от чешмата, оставете я да престои поне 24 часа. Щастливият бамбук можете да отглеждате и в аквариум с рибки, които той най-много харесва, като от време на време можете да сипвате няколко капки храна за аквариумни растения във водата.

Сменяйте водата във вазата редовно, поне веднъж седмично.

Влажност и температура – ​​Бамбукът на щастието не понася твърде високи или твърде ниски температури, но като тропическо растение предпочита висока температура и по-висока влажност на въздуха. Стайна температура от 20 до 25 градуса е идеална, като е важно къде го държите – не до парно, влажен прозорец или пред климатик.

Въздух - Не обича сух въздух, но обича нормална влажност.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес