Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-добрият плод за песимисти и за хора със сърдечни проблеми

22 ноември 2021, 15:30 часа
Реклама

Лекарите наричат ​​дюлята един от най-здравословните есенни плодове. Ние сме истински късметлии, че есента ни предлага изобилие от този плод директно в градините ни.

Яжте плодове според сезона

Сред лекарите по света са постигнали консесус по отношение на това, че най-големите ползи за здравето идват от сезонните плодове и зеленчуци. Те съдържат значителен набор от необходими витамини и минерали. От такъв деликатес човешкото тяло със сигурност ще получи максимална полза и защита на имунитета.

През есента дюлята е точно такъв склад на витамини. Този плод принадлежи към семейството на розовите, тоест е близко до ябълка, слива, круша.

Склад за витамини

Дюлята съдържа много полезни вещества: витамин С, витамини от група В, бета-каротин, както и калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, желязо. С многобройни експерименти е доказано, че плодът нормализира работата на храносмилателната система, намалява симптомите на киселини и гадене, особено по време на бременност.

Лекарите наричат ​​дюлята един от най-полезните плодове за хора със сърдечно-съдови заболявания, тъй като пулпата на жълтия плод съдържа много калий, който укрепва сърдечния мускул.

Освен това, поради високата концентрация на витамин С в плодовете на дюлята (100 g съдържат 23 mg, малко над 25 процента от препоръчителната дневна доза), това растение помага за укрепване на имунната система, служи като добра превенция срещу вирусни инфекции.

Как да си оправим настроението

Лекарите искрено харесват дюлята и я препоръчват на своите пациенти и психолози. В крайна сметка, тя помага бързо да се справите с есенната умора и дори с депресията. Установено е, че съставните ѝ вещества влияят благоприятно на нервната система и помагат да се отървете от тревожността.

Тъй като дюлята не е най-сочният плод, по-добре е да се подложи на топлинна обработка: сварете компоти, конфитюри, консерви и желета. Дори в този вид плодът ще донесе много ползи за здравето, уверяват експертите на портала „Здравословно хранене“ . Можете дори да я печете както ябълката във фурна.

Все пак конфитюрите и сладката, приготвени от дюля, са много вкусни и полезни. Достатъчно е да си осигурите по едно бурканче на седмица през зимата и няма да съжалявате.

Дюлята е изключително ароматна и по-непретенциозните хора могат да си я похапват в сурово състояние, когато е добре узряла.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес