Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 5 причини защо не втасва тестото

01 май 2022, 12:55 часа

„Не мога да омеся хляб, не втасва тестото!“

Позната ли ви е тази реплика? Ако в нея виждате себе си, то предлагам ви да спрете да се борите с неуспешните бучки тесто и вместо това да използвайте ръководство, за да си помогнете в коригирането на често допусканите грешки при приготвянето на домашен хляб.

Кои са тези топ 5 причини да не втасва тестото

Въпреки всичките ни усилия, понякога брашно + вода + мая не е равносилно на вкусен, пухкав и ароматен хляб. Такъв си остава просто голяма буца тесто. Това е нещо като приказката с Пепеляшка, само че вместо да стига до бала й остава само тиквата.

Печенето на хляб не е просто поставяне на храна на масата, това е преживяване, събитие. Това тестото да не втаса може да е равносилно на разочарованието от това да изгорим хляба.

Подобни моменти може да ни разубедят никога да не опитваме отново.

Съществуват поне 5 причини, поради които тестото не втаса. Кои са те, разберете сега!

Стара мая

Сухите, неактивни дрожди живеят с години. Ако, обаче се съхраняват при правилната температура. Ако, сте използвали пакет с мая, открита в задната част на фризира на хладилника, остатък от големия ви експеримент за печене от 2015 г., има вероятност те да са мъртви. Може дори да си купите чисто нова опаковка мая и да разберете, че е мъртва. Дрождите, които са съхранявани прекалено дълго време са подложени на колебливи температури. Те могат да бъдат мъртви, независимо, колко наскоро са били закупени. Не приемайте автоматично, че сте направили нещо нередно, може да е просто маята ви да е стара (мъртва).

Маята е гореща

Рецептите, които изискват активна суха мая, ви насочват да я разтворите в топла вода. Понякога рецептата изисква течността да се загрее с мазнина и след това да се добави към маята. Така или иначе, ако течността е твърде гореща, тя ще убие дрождевите клетки. Маята е доста придирчива. Не обича да е прекалено студено и не обича да е прекалено горещо. Инвестирайте в кухненски термометър, за да може да тествате температурата на водата следващия път.

Стаята е твърде студена

Както вече споменахме, дрождите предпочитат определена температурна. Такава обикновено е между 75 и 90 градуса по Фаренхайт. Има малко място за мърдане от двете страни, но не твърде много. Така че, ако тестото престои твърде дълго в студена стая, маята в крайна сметка ще умре. Добра идея е да поставите втасващото тесто на топло място, например отгоре на хладилника или в загрята или гореща, но вече изгиваща фурна, която има постоянно включена контролна лампа. Само не забравяйте да изключите фурната, преди да добавите тестото! И не забравяйте да извадите тестото, преди да загреете фурната по друга причина.

Нямате достатъчно време за втасване

Живеем в свят, в който все бързаме, искаме нещата да се случват сега и на момента. За втасването, трябва да сте наясно, че отнема време. Може би по-дълго, отколкото очаквате. По-дългото време за втасване може да се дължи на помещение, което е прекалено студено, или може да се окаже, че по-голямата част от маята е мъртва. Може да е, защото използвате различен вид брашно или пълнозърнесто брашно. Дори сладкото тесто за хляб отнема много време, за да втаса. Ако тестото не е втасало толкова, колкото очаквате, дайте му още време. Освен това, по-бавното втасване води до по-вкусен хляб.

Тавата е с грешен размер

Понякога причината тестото да не е втасало, а че тавата е твърде голяма за количеството тесто. Използвайте това правило и изберете най-подходящия размер.

В заключение:

Тестото ви може да не е втасало, но това не означава, че не можете да направите хляб. Това просто означава, че сте направили алтернатива на хляб и сега може да опитате отново. Успех!

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес