Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 на страните с най-много острови

03 юни 2024, 14:22 часа

Освен островните държави, чиито земи са изцяло разположени върху острови, има и континентални страни, към чиито територии спадат множество острови. Макар информацията за броя на островите към тези страни да се разминава в различните източници, най-авторитетните и официални такива сочат Швеция като първенец с нейните 267 570 острова, повечето от които диви и необитаеми.

Ако сте се чудели как така има разминаване в броя на островите според различните източници, със сигурност вече разбирате защо преброяването им е трудна задача. Големият брой острови не е единствената причина за трудното определяне на страните, водещи в тази класация. Друга причина е системното откриване на нови острови, което променя броя на прилежащите към дадена страна.

Само преди година – през 2023-та –Япония разбра, че броят на островите ѝ е двойно по-голям от предполагания и не са 6 852, както сочи доклад на бреговата охрана от 1987 година, а 14 125. Все пак в сравнение с внушителния брой на островите на Швеция тези на Япония са далеч по-малко. Това обаче не са единствените страни с подобен впечатляващ брой на островите. Вижте кои са страните с най-много острови и научете повече за тях.

Топ 10 на страните с най-много острови

С напредване на технологиите и въздушната фотография става възможно откриването на нови острови, за които се е считало, че са полуострови, както и става ясно, че остров, считан за един, реално представлява няколко острови, разположени близо един до друг. Така броят на островите към страните се променя, което променя и класацията на страните с най-много острови. Според авторитетните източници настоящата изглежда така:

Най-невероятните гръцки острови, които да посетите (СНИМКИ)

1.       Швеция

Първото място, както вече споменахме, е за Швеция, чиито внушителен брой острови е труден за изследване, тъй като голяма част от тях са и необитаеми. Все пак сигурно е, че първото място принадлежи именно на тази страна, чиято столица дори е изградена върху архипелаг от 14 острова.

2.       Норвегия

239 570 острова, принадлежащи на Норвегия, я нареждат на второ място в класацията топ 10 на страните с най-много острови. Сред популярните са Лофотенските острови – архипелаг в Норвежко море, известни с причудливото си Северно сияние и тайнствената му красота, за която се носят легенди. 

3.       Финландия

Финландия се нарежда на трето място по брой на островите си – 178 947. Внушителен брой острови,като се има предвид, че това е една от най-слабонаселените държави в Европа.

4.       Канада

Макар да заема четвъртото място, броят на островите на Канада е чувствително по-малък от този на страната, заела третото място – говорим за няколко десетки хиляди, а не за стотици – 52 455 е точният брой на островите, принадлежащи на Канада.

5.       САЩ

САЩ, чиито щати обхващат внушителна територия, заемат петото място и по отношение на броя на островите, принадлежащи към страната.

6.       Индонезия

Най-голямата мюсюлманска страна в света, чиито брой на населението я нарежда на четвърто място по този критерий, заема шестото по отношение на броя на островите с малко над 17 500. Тази екзотична страна е една от държавите с най-голямо биоразнообразие в света, една от най-богатите на природни ресурси, първенец по броя на действащите вулкани.

7.       Япония

След като през 2023 година става ясно, че броят на островите на Япония не е 6 852, а 14 125, тя се изкачва напред  в класацията и заема седмото място в топ 10 на страните с най-много острови.

8.       Австралия

Шестата по големина държава в света и единствената, която заема цял континент, включва 8 222 острова, с които се нарежда на 8-мо място по брой на островите към настоящия момент.

Топ 5 на най-големите острови в Атлантическия океан

9.       Филипините

Броят на островите на Филипините нареждат тази страна на предпоследно място в класацията – 7 641, като само 1/10 от тях – около 700 са населени. Най-големият остров е Лусон, който е дом за половината население на Филипините.

10.   Чили и Китай

Десетото място – последното в класацията топ 10 на страните с най-много острови си поделят Чили и Китай – всяка с по 5 000 острова, принадлежащи към територията ѝ.

Над 3000 са и островите на Северна и Южна Корея, Виетнам, Куба. 3000 острова на фона на почти 300 000 на първенеца в класацията обаче изглеждат незначително и все пак са голям брой в сравнение с тези на страната ни – само 117, като повечето от тях са  много малки – с площ под 10 квадратни километра.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес