Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 на най-старите градове в света

18 септември 2024, 17:00 часа

Знаете ли кой е най-старият град в света?

Чаталхьоюк, Турция
Намира се в южната част на Анадола, над пшеничните полета на Конийската низина, югоизточно от днешния град Коня. Градът е основан преди 9000 години и е част от световното наследства на ЮНЕСКО. Според историци това е първият известен град в света - първото място, където околните села се събират и образуват централно селище, с което поставят началото на онази градска цивилизация, която доминира в съвременния свят. Това селище е съществувало над 2000 години като град под различни форми, което е невероятно постижение в сравнение с днешните съвременни градове.
Днес Чаталхьоюк вече не функционира като град, а само като обект за посещение от туристи.

В следващите редове ще представим класация на 10-те най-стари “живи” градове в света, които продължават да съществуват и днес.

Още: Колко са българските градове на река Дунав?

1. Йерихон, Палестинска автономия, 11 000 години
Най-старият постоянно обитаван град в света е Йерихон. На неговата територия археолози са открили останки от 20 последователни селища, датиращи от преди 11 000 години. Градът е разположен близо до река Йордан на Западния бряг. Тук се намира и Манастирът на изкушението, където се смята, че Исус е постил 40 дни и 40 нощи. Днес в Йерихон живеят около 20 000 души, а 50% от населението е под 20 години.

2. Библос, Ливан, 7000 години
Библос е разположен на брега на Средиземно море, на 20 км северно от столицата Бейрут. Днес населението му наброява около 40 000 жители. Основан като Гебал от финикийците, Библос получава името си от гърците, които внасят папирус от града (от гръцки “библос” означава папирус). По време на владичеството на египетските фараони, през III и II хил.пр.н.е, Библос е бил търговска и религиозна столица на финикийското крайбрежие. Тук е била създадена първата линейна азбука, предшественик на всички съвременни азбуки (включително гръцката и латинската). Най-старият известен финикийски надпис е открит върху саркофага на библоския владетел Ахирам. Днес сред най-забележителните туристически обекти в града са древните финикийски храмове, замъкът Библос и църквата “Св.Йоан Кръстител”, както и старата средновековна градска стена.

3. Алепо, Сирия, 6300 години
Алепо или Ха̀леб е най-населеният град в Сирия. Тук живеят около 2,8 милиона души. Градът е основан около 4300 г.пр.н.е. Тъй като древният град днес е под съвременния, той почти не е докосван от археолози. Градът е бил под контрола на хетите до около 800 г.пр.н.е., преди да премине през асирийски, гръцки и персийски ръце. По-късно е окупиран от римляни, византийци и араби. Бил е обсаден от кръстоносците и след това превзет от монголи и османци.

4. Дамаск, Сирия, 6300 години
Според някои източници Дамаск е обитаван още през 10 000 г.пр.н.е., което го прави най-стария град в света, но това все още не е доказано. Превръща се във важно селище след пристигането на арамейците, които създават мрежа от канали, които все още формират основата на съвременните водопроводни мрежи. Градът е бил завладян от Александър Велики, а по-късно е бил под римско, арабско и османско владичество.
Днес в столицата на Сирия живеят около 2,4 милиона души. Богатството на града са историческите забележителности, които го превръщат в популярна туристическа дестинация.

5. Суза, Иран, 6200 години
Градът се намира на 250 км източно от река Тигър, в днешен Иран. Суза или Шушан е бил столица на Елам, преди да бъде завладян от асирийците. След това е превзет от ахеменидите под ръководството на Кир Велики. Това е мястото, на което се развива действието в трагедията на Есхил “Персите”. Днес в град Суза живеят около 65 000 души.

6. Пловдив, България, 6000 години
Вторият по големина град в България е живописно разположен върху 6 сиенитни хълма. Три от тях са на територията на Стария град: Небет, Таксим и Джамбаз тепе, които почти се сливат един в друг. През своята дълга история именно тези три тепета (Тримонциум или “Трихълмие”)  винаги са съставлявали сърцето на града. Извън тях са останалите три тепета: Бунарджика (Хълма на Освободителите), Джендем тепе (Младежкия хълм) и Сахат тепе (с Часовниковата кула). Първоначално Пловдив е бил тракийско селище, преди да стане важен римски град. По-късно е завладян от византийци и османци. Днес градът е главен културен център, който привличи с древни руини, исторически сгради от различни епохи. Още през I в. древногръцкият писател Лукиан споделя за града нещо, с което и днес сме напълно съгласни:
„Това е най-големият и най-красивият от всички градове. Отдалеч блести красотата му и една много голяма река тече съвсем близо до него. Това е Хебър, а градът е дело на известния Филип…”

7. Фаюм, Египет, 6000 години
Фаюм е разположен в Среден Египет, на 130 км югозападно от Кайро и заема част от Крокодилополис - древен египетски град, който почитал Петсухос, свещен крокодил. Днес в града живеят около 316 000 души. В града има няколко големи базара, джамии и бани. Наблизо са пирамидите Лехин и Хавара.

8.  Сидон, Ливан, 6000 години
Сидон или Сайда се намира в Южен Ливан и е третият по големина град в страната след Бейрут и Триполи. Днес в града живеят около 165 000 души. Сидон е разположен на брега на Средиземно море, на 36 км южно от Бейрут и на 34 км северозападно от границата с Израел.
Градът съществува от древността и е един от главните центрове на антична Финикия. Твърди се, че Исус и Свети Павел са били в Сидон, както и Александър Велики, който завладява града през IV в.пр.н.е.

9. Газиантеп, Турция, 5460 години
Основан в южната част на Турция, близо до границата със Сирия, историята на Газиантеп датира чак до времето на хетите. Много от забележителностите на този турски град се намират на открито, като например останки от антични селища, исторически джамии и пазари, които превръщат Газиантеп в един от най-привлекателните градове не само в Турция, но и в целия свят.

10. Бейрут, Ливан, 5000 години
Столицата на Ливан и неин културен, административен и икономически център, има богата история от над 5000 години. При разкопки в града са открити финикийски, елински, римски, арабски и османски останки. Градът се споменава още в писма до фараон на Египет през XIV в.пр.н.е. След края на ливанската гражданска война, Бейрут се превръща в оживена, модерна туристическа дестинация с население от 2,2 милиона жители.

Кои градове в Турция трябва да се видят през лятото?

Кои са най-големите градове на Черно море?

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес