Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези навици водят до състаряване на кожата

28 декември 2021, 19:00 часа

Свежата, гладка и здрава кожа е цел на всяка жена. Съхраняването на младостта и красотата ѝ не е лесна задача с напредване на възрастта. Необходими са не само грижа,прием на специални комплекси, рационално хранене и подходяща козметика, но и отказ от вредните навици, които състаряват кожата и прибавят години към възрастта.

И докато всички знаем, че лошият навик да не използваме слънцезащита, пием алкохол или спим с грим водят до увреждане на кожата, то повечето хора нямат представа, че навикът да не носят очила в слънчев ден е основна причина за появата на мимически бръчки около очите им. Присвиването на очите, което е естествена реакция при силна светлина, е сред основните причини за бръчки пачи крак. Кои други вредни навици се наблюдават и как да се справим с тях?

1.       Търкане на очите

Околоочният контур е фин и деликатен. Кожата в тази част е лишена от мазнини, нежна е и склонна към ранна поява на фини линии и бръчки. Търкането на очите ускорява този процес и причинява торбички под очите. Дърпането и триенето на деликатната кожа около очите може да причини и тъмни кръгове според дерматолозите.

Ако очите ви сърбят поради някаква здравословна причина – примерно алергия, която се оказва най-честата причина – лекувайте я, за да не търкате очите си. В случай, че е просто лош навик, гримирайте се. Когато сте с грим на очите, вероятността да може да ги търкате, рязко спада, а това решава и проблема с лошия ви навик и съхранява кожата млада.

2.       Спане по корем

Тази поза е убийствена за кожата ви. Спането по корем е кратък път към сдобиване с бръчки и поява на отоци по лицето. Торбичките също може да не ви се разминат. За да съхраните кожата на лицето си стегната и млада, спете по гръб.

3.       Нощен живот

Бурният нощен живот или просто прекарване на част от нощта пред телевизора, а не в сън, състаряват кожата, тъй като ви лишават от жизненоважните 6-8 часа сън. Недоспиването е лесен начин да състарите кожата си, ако е системно. Липсата на достатъчно сън нарушава обновяването на кожата. Проучване, публикувано в Clinical and Experimental Dermatology, сочи, че лошият сън е свързан с повишени признаци на стареене и по-лоша бариерна функция на кожата. Купонясвайте, когато следващия ден е почивен за вас, и не се лишавайте от сън, за да изгледате филма, винаги може да гледате повторението в онлайн платформа.

4.       Пиенето със сламка

Намирате го за удобно, хигиенично и е навик за вас да пиете със сламка дори от чашата си? Това може да доведе до образуване на линии около устните ви преждевременно. Когато отпивате от сламка, вие активирате мускулите около устните, а колкото повече активирате тези мускули, толкова по-вероятно е да получите тези гънка върху кожата. Същото важи и за пушачите. Смукателните движения, които извършват с всяка цигара, водят до образуване на бръчки около устата, породени от самото движение. И това няма нищо общо с вредното въздействие на цигарите върху кожата, то е напълно отделно.

5.       Животът на високи обороти и под стрес

Вероятно се гордеете, че сте супер жена, устояваща на стреса и живееща на високи обороти, но това ви състарява. Стресът освобождава кортизол. „Кортизолът е основният хормон на стреса и разгражда колагена, което води до отпусната кожа, бръчки и причинява възпаление“, твърди дерматологът Ейми Уекслър. Колкото по-спокойни и щастливи се чувствате, толкова по-млада и сияйна ще изглежда кожата ви.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес