Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 7 храни ще ви помогнат да победите жегата и да се охладите

05 юли 2024, 09:12 часа
Реклама

Правилното хранене в горещо време играе важна роля за поддържане на здравето и комфорта. По време на горещините е важно не само да пиете повече течности, но и да следите какво влиза в устата ви. Например, приемът на тежки и мазни храни в горещо време може да причини дискомфорт и тежест. Също така, не разчитайте на кофеин и алкохол в горещото време - те допринасят за дехидратация. И така, какви храни може и трябва да се ядат през лятото, за да избягате от жегата и да не си навредите?

1. Пресни зеленчуци

Плодовете и зеленчуците съдържат много вода, витамини, минерали и антиоксиданти. Те помагат за хидратиране на тялото, поддържат имунитета и осигуряват основни хранителни вещества. Краставици, домати, тиквички, патладжани, чушки, целина - това е вашето спасение в горещо време.

Кои са ТОП храните за бързо влизане във форма за лятото?

2. Зеленчуци и салата

Листните зеленчуци като спанак, зеле и маруля са богати на витамини, минерали и фибри. Те помагат за укрепване на имунната система и поддържат здравето на тялото. И също така няма да натоварват тялото по време на горещините.

3. Горски плодове

Ягодите, малините и боровинките съдържат антиоксиданти и витамини, които предпазват клетките на тялото от въздействието на свободните радикали. Те не само ще повдигнат духа ви, но и ще предпазят тялото ви от дехидратация.

4. Краставици

Краставиците заслужават специално внимание. Този зеленчук съдържа много вода, което го прави способен да хидратира тялото. Плодовете също са богати на витамини и минерали.

6 нискокалорични храни, подходящи за лятото

5. Кокосова вода

Кокосовата вода е богата на електролити като калий, натрий и магнезий. От своя страна тези вещества помагат за поддържане на хидратацията на тялото.

6. Риба

В горещото време в чинията ви няма място за месо, но трябва да има риба, особено мазни видове морски обитатели. Те съдържат омега-3 мастни киселини, а тези вещества имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система и имунитета. Защото топлината, както знаем, е тежест за тялото.

7. Морски дарове

За лятна закуска в жегата мидите, скаридите, калмарите и други морски дарове, богати на протеини, цинк и желязо, са перфектни. Те не само ще ви заситят, но и ще ви оставят леки, без да натоварват храносмилателната система в горещините

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес