Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Течно злато: 5 натурални масла, които възстановяват еластичността на кожата

29 септември 2024, 20:30 часа

Ако сте почитатели на натуралната козметика, тези 5 натурални масла са за вас, които възвръщат еластичността и блясъка на кожата.

Грижата за кожата е много важна в преходния сезон. Есента дойде, така че не е лошо да подготвите кожата си за по-студените дни. Натуралните масла за грижа за кожата стават все по-популярни. Всяко от тези масла може да бъде полезно в рутинната ви грижа за кожата в зависимост от нуждите ѝ. Важно е само да се нанасят върху чиста и влажна кожа, за да задържат влагата, и да се масажират нежно, докато кожата я поеме.

Вижте още: Лесни ритуали за блестяща кожа без допълнителни усилия

Естествените масла могат да се използват самостоятелно, да се смесват с други масла или да се добавят към любимите ви кремове и серуми и могат да ви помогнат да постигнете здрав, блестящ тен.

Арганово масло

Известно още като "течното злато", аргановото масло се извлича от ядките на аргановото дърво, което расте в Мароко. Богато на витамин Е, незаменими мастни киселини и антиоксиданти, това масло е идеално за овлажняване и подхранване на кожата.

Аргановото масло помага за намаляване на възпалението и предпазва кожата от увреждане, причинено от свободните радикали, като по този начин допринася за поддържане на еластичността и естествения блясък на кожата. Подходящ е за всеки тип кожа, включително и за чувствителна. Въпреки това, тествайте маслото върху малка площ, преди да го нанесете върху цялото си лице.

Овесено масло

Известен е със своите успокояващи и овлажняващи свойства. Богат е на незаменими мастни киселини, витамини (особено витамин Е) и антиоксиданти, което го прави идеален за суха, чувствителна или раздразнена кожа. Витамин Е има силни противовъзпалителни свойства върху кожата и може да неутрализира щетите, причинени от свободните радикали.

Изследванията показват, че е известно, че овесеното масло повишава нивото на керамиди в кожата, което помага за поддържане единството на кожните клетки. Серамидите са липиди, открити в най-външните слоеве на кожата - и са основни за нейната бариерна функция.

Можете да намерите тези натурални масла във всеки магазин за здравословни храни, само се уверете, че е чисто масло, предназначено за козметична употреба. Може да се комбинира и с други масла или кремове за кожа.

Сквалан

Скваланът се произвежда естествено в тялото и всъщност се намира в себума на кожата. Има съществена роля за поддържане на кожата в добро състояние и нейната защита. Въпреки това производството на сквалан естествено намалява с течение на времето. Затова химиците формулират сквалан, подобен на вещество, произвеждано от човешкото тяло. Не е комедогенен, което означава, че не запушва порите и е подходящ за всички типове кожа, включително мазна и склонна към акне. От всички 5 изброени натурални масла, това е най-лекото, с лека, почти гелообразна текстура. Помага за подобряване на текстурата на кожата, намаляване на бръчките и предпазва от оксидативен стрес, придавайки на кожата гладък и сияен вид.

Кокосово масло

Това масло е идеално за суха, дехидратирана кожа или за защита на кожата от агресивните фактори на околната среда. Богато е на наситени мастни киселини, особено лауринова киселина, която лесно прониква в кожата и я подхранва в дълбочина. Също така кокосовото масло може да се използва като почистващ агент. Просто трябва да използвате почистващ гел след това, за да премахнете всички замърсявания.

Масло от шипка

Той е по-малко известен и обикновено се намира включен в кремове и по-малко в чист вид. Богато на витамин С и антиоксиданти, това масло помага за подобряване на тена на кожата и изравняване на нейната текстура. Маслото от шипка дълбоко хидратира и стимулира регенерацията на клетките, идеално за суха или дехидратирана кожа. Има и противовъзпалителни свойства, което го прави подходящ за успокояване на раздразнена кожа.

Маслото от шипка съдържа мощни антиоксиданти, които са ефективни срещу увреждане от слънцето.

Тези натурални масла могат да имат благотворен ефект, но всеки трябва да тества и да избере това, което му подхожда, а ако имате проблемна кожа, непременно трябва да се консултирате с вашия дерматолог.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес