Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тактики за съхраняване на крушите, така че да са свежи през цялата зима

18 октомври 2022, 20:31 часа

Нужно ли е да имате невероятни способности, за да запазите крушите за дълго време и така, че да не изсъхват или да се развалят? Оказва се, че те са траен продукт, но има и някои особености в конкретния случай.

Разбира се, много зависи от сорта, но още повече от това как е събрана реколтата и как се съхраняват и други подготвителни моменти. Как правилно да съхранявате крушите, за да си ги хапвате по-дълго през студения сезон?

Кой НЕ трябва да яде круши?

Прибиране на реколтата

За дългосрочно съхранение се оставят само онези круши, които са откъснати, не съвсем узрели и с дръжките.

Като се имат предвид особеностите на сорта и климата, крушите се изваждат за съхранение в края на септември и началото на октомври. Повредените от замръзване плодове също не са подходящи за съхранение.

Около 7-10 дни преди началото на прибирането на реколтата трябва да спрете поливането на дърветата. Не се берат и плодове след дъжд. Ако все пак се случи така, трябва да ги оставите да изсъхнат на вятър и слънце.

Как да съхраняваме?

Плодовете не могат да се мият. Кашонът, в който ще се съхраняват крушите, се покрива с хартия или се взема картонена кутия. Наредете плодовете с опашките нагоре - ако са на един слой, а ако са на два или три слоя, тогава дръжките трябва да са обърнати една към друга.

В същото време всеки слой се покрива с плътна хартия или картон.

Какво ще се случи, ако всеки ден ядете круши?

За да оцелеят по-дълго време, най-добре е да съхранявате реколтата в изба или сутерен, както и в апартамент на остъклен балкон при температура на въздуха най-малко 3-4 градуса по Целзий и влажност 70-85%. Невъзможно е да се съхраняват круши заедно с ябълки поради факта, че последните отделят етилен, който ускорява узряването.

Същото важи и за съхраняването на двата плода в хладилник. Ябълките просто трябва да са съвсем отделно разположени, за да не се излагат на риск останалите плодове и зеленчуци, намиращи се до тях.

Много есенни сортове круши стават много по-вкусни и сочни при съхранение за известно време след като сте ги откъснали. За да се насладите на любимия си плод, спазвайте изброените по-горе правила за съхранение.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес