Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдържат ли се токсини в ябълковите кори?

17 август 2024, 17:11 часа

Ябълките са известни със своите ползи за здравето, тъй като са богат източник на витамини, фибри и антиоксиданти. Въпреки това, опасенията за токсини могат да възникнат поради остатъците от пестициди и естествените съединения, които се съдържат в корите им.

Първо, важно е да се разберат естествените химични съединения в ябълковите кори. Ябълките съдържат полифеноли, които са антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на риска от хронични заболявания. Въпреки че те са полезни, те включват и някои съединения, които могат да бъдат леко токсични, ако се консумират в прекомерни количества. Например ябълковите семки съдържат амигдалин, който може да освободи цианид при метаболизиране. Въпреки това концентрацията на амигдалин в семките е сравнително ниска и е малко вероятно консумацията на няколко семки да бъде вредна.

Сутрин, следобед или вечер - кога е най-добре да ядете ябълки

Що се отнася конкретно до ябълковите кори, те обикновено не съдържат значителни количества токсични съединения. Вместо това те са богат източник на фибри, витамини А и С и други антиоксиданти. Благоприятните ефекти на тези съединения обикновено надвишават всички потенциални рискове, свързани с тях.

Една от основните причини за безпокойство по отношение на ябълковите обелки са остатъците от пестициди. Ябълките често се третират с пестициди, за да се предпазят от вредители и болести. Понякога тези химикали могат да останат по повърхността на плодовете, включително по корите. Внимателното измиване на ябълките може да помогне за намаляване на количеството остатъци от пестициди, но не и за пълното им отстраняване. За тези, които са особено загрижени за излагането на пестициди, изборът на органични ябълки, които се отглеждат без синтетични пестициди, може да бъде подходяща алтернатива.

Ябълки - сутрин или вечер е най-добре да се ядат

Освен това някои хора могат да бъдат чувствителни към някои съединения, съдържащи се в ябълковите кори. Например високото съдържание на фибри в обелките понякога може да причини храносмилателен дискомфорт при хора с чувствителен стомах. Това обаче не се дължи на токсини, а по-скоро на естественото съдържание на фибри.

Като цяло идеята, че ябълковите кори са токсични, е погрешна. Обелките са безопасни за консумация от повечето хора и са пълни с хранителни вещества, които могат да допринесат за здравословното хранене. За да сведете до минимум всеки риск, е препоръчително да измивате добре ябълките, за да отстраните всички остатъци от пестициди, и да обмислите възможността да ги обелите, ако сте особено загрижени за тези остатъци. За хората със специфични здравословни състояния или чувствителност обелването на ябълките може да бъде разумна предпазна мярка.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес