Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Супер полезен чай от ЦАРЕВИЧНА коса

15 декември 2021, 15:30 часа

Царевицата е позната на всички нас, под всякава форма и можем да кажем, че заема добро място в нашата кухня, а и по целия свят. Вкусно допълнение е към различни ястия, колбаси, сосове, пастети и различни хранителни продукти.

Има обаче част от царевицата, която приемаме като излишък и без да се замисляме захвърляме в коша. Това са именно влакната на царевицата, нейната "коса" ("свила"). Тя съвсем не е боклук и съдържа много полезни вещества, от които можем да се възползваме. Те имат благоприятни ефекти за организма ни, като някои са понижаване на холестерола и кръната захар, понижаване на кръвното налягане, потискане на различни пикочни инфекции и др.

За да се възползваме от тези им свойства, можем да си приготвим отвара или чай от царевична коса.
Нека разгледаме и ползите от този чай поотделно:

Царевичните влакна са източник на антиоксиданти

Както знаем, антиоксидантите са важни за организма, тъй като се справят с възпалителните процеси, както имат и влияние върху признаците на стареене. Чаят от царевични влакна ще спомогне за възпирането на окислителните процеси в организма и за борбата с възпаленията. 

Полезни хранителни вещества

Както вече споменахме, влакната на царевичната обвивка съдържат редица хранителни вещества. Такива са например калцият, калият, магнезият, някои витамини, протеини и въглехидрати. Откриваме още натриеви соли, сапонини, натурални стероиди и етерични масла.

Поддържа добрия холестерол

Тази отвара има способността да поддържа нивата на добрия холестерол и липидния профил, като същевременно с това понижавава триглицеридите и лошия холестерол. Това важно свойство се дължи на богатото наличие на антиоксиданти в царевичните влакна.

Понижава кръвното налягане

Ако сте предразположени към високо кръвно налягане, чаят от царевични влакна ще спомогне за балансиране стойностите на кръвното налягане. Разбира се, при подобни здравословни проблеми ви препоръчваме предварителна консултация с вашия лекар. 

Понижава нивата на захарта в кръвта

Освен за кръвното налягане, този чай е подходящ и ако имате завишени стойности на кръвната захар. По този начин може и да понижите риска от появата на диабет. Направени са изследвания върху животни, като са доказани свойствата на царевичните влакна за подобряването на глюкозния толеранс.

Диуретични свойства

Чаят спомага при инфекции на пикочните пътища, като стимулица диуретичния процес. Стимулира се изхвърлянето на токсините от тялото и се намалява рискът бактериите да полепнат по лигавицата на пикочните пътища.

Спомага за по-бързо отслабване

Както казахме, тази отвара има благоприятен ефект върху метаболизма и храносмилането, както и при работата на отделителната система. Затова и чай от царевични влакна може да се консумира и прибави към диетата за отслабване.

*Важно е да споменем, че статията има само информативна цел, не замества консултацията с лекар!

 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес