Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Супер изненадващи признаци, че дъвчете храната си погрешно

25 октомври 2024, 13:29 часа

Ако родителите ви някога са ви казвали да „намалите темпото“, докато сте се хранили като дете, вероятно сте въртели очи и сте продължавали да ровите вечерята в устата си. Но вашите родители всъщност са били на нещо - независимо дали са знаели точно защо. Както се оказва, бавното и старателно дъвчене е необходимо не само за действително ядене и преглъщане на храна, но и за избягване на редица храносмилателни проблеми и здравословни проблеми.

Значението на дъвченето за правилното храносмилане

Противно на общоприетото схващане, процесът на храносмилане не започва в стомаха; започва в устата. Първата стъпка от храносмилането е дъвченето, което едновременно намалява размера на храната и активира слюнчените жлези да отделят повече слюнка. Слюнката съдържа ензими като амилаза и липаза, които разграждат съответно въглехидратите и мазнините. Тя съдържа и слуз, която помага за свързването на хранителните частици заедно и осигурява лубрикант за подпомагане на преглъщането. Освен това слюнката задейства производството на солна киселина в стомаха, като му помага да се подготви за входящата храна.

Какво се случва, ако дъвчете само на едната страна на челюстта?

Лесно получавате киселини

Всеки, който се е борил с киселини, знае, че това не е забавно усещане. Както споменахме, дъвченето предизвиква производството на солна киселина в стомаха. Това подготвя стомаха да разгради храната. Но ако не дъвчете храната си напълно, в стомаха ви няма да има толкова много киселина, която да подпомогне правилното храносмилане. Комбинацията от ниска стомашна киселина и несдъвкана храна може да причини газови мехурчета, които се издигат до хранопровода и гърлото, което води до киселини.

Подобрява ли дъвката външния вид на челюстта?

Изпитвате храносмилателни проблеми

Недостатъчното дъвчене е лоша новина за червата. Ето защо: докато храната се движи от стомаха към тънките черва, панкреасът отделя ензими, а жлъчният мехур освобождава жлъчка. И двата компонента допълнително разграждат храната, но могат да направят толкова много. Така че, ако частиците храна са твърде големи (т.е. не са сдъвкани напълно), естествено срещащите се бактерии в червата ви могат да ферментират несмляната храна и да се размножат. Това може да причини подуване на корема, газове, лошо храносмилане или запек.

Не усвоявате толкова много ключови хранителни вещества

Дъвченето помага на тялото да разгради въглехидратите, протеините и мазнините (т.е. макронутриентите или хранителните елементи, от които се нуждаете в най-големи количества) в молекули, наречени съответно монозахариди, аминокиселини и мастни киселини. Тези молекули се абсорбират от тънките черва, където основно се извършва абсорбцията на хранителни вещества. Но когато храната не се сдъвква достатъчно, въглехидратите, протеините и мазнините няма да бъдат напълно разградени, което затруднява усвояването на тези хранителни вещества от тънките черва.

https://www.realsimple.com/health/nutrition-diet/healthy-eating/how-many-times-should-you-chew-your-food

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес