Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стойте далеч от тях: Тези храни причиняват хормонален дисбаланс

27 септември 2024, 11:17 часа

Хормоналните проблеми са едно от онези състояния, които тялото издава чрез незабавни симптоми. Тук можем да споменем кожни проблеми като акне, косопад, наддаване на тегло, проблеми със зъбите и много други.

Още: Експерти: Мъжете трябва да ядат тези 6 храни всеки ден

Можете да изпитате тези проблеми на различни етапи от живота си и те могат да засегнат всеки. В този момент всичко, което можете да направите, е да помогнете на тялото си да намери правилния баланс. В тази статия ви показваме 5-те най-лоши храни, които нарушават хормоналния ви баланс.

Млечни продукти

Едни от най-популярните храни в този списък определено са млечните. Експертите казват, че храните на млечна основа са по-трудни за храносмилане и лесно могат да причинят възпаление в тялото.

Освен това хората, които често консумират мляко, са изложени на риск от диабет и високи нива на холестерол. Млякото съдържа хормони, които влияят на нарушаването на вашия хормонален баланс, особено при жените, причинявайки проблеми с яйчниците.

Кафе, чай и безалкохолни напитки

Група напитки, която е много популярна сред повечето хора и за която трябва да внимавате. Ежедневната им консумация повишава нивата на кортизол в тялото, което влияе на хормоните, регулиращи нивата на стрес. Така че има вероятност да имате нередовни цикли на сън, повече адреналин, което се отразява зле на имунната ви система.

Сладки храни

Със сигурност, когато консумирате малък шоколад или бисквитка, богата на захар, не се замисляте колко щети причиняват те на тялото ви. Освен върху теглото, което качвате, захарта влияе и върху баланса на хормоните ви. Увеличаването на нивата на глюкоза в организма се отразява негативно на кожата и увеличава кожните проблеми.

Преработени храни

Тук можем да поставим различни храни от месо, салами, консерви и всичко друго, което съдържа консерванти. Повече или по-малко храни, които хората използват ежедневно, носят риск със себе си.

Първо ще имате проблеми с теглото, метаболизма и храносмилането поради големи количества сол и консерванти. Също така, тези храни влияят негативно на работата на вашите хормони, така че ги дръжте настрана.

Още: Мощно природно противовъзпалително средство, идеално за есенния сезон

Въглехидрати

Що се отнася до хормоните, въглехидратите са най-лошата храна, която можете да ядете. Въглехидратите пряко влияят на нивата на кортизола и следователно създават смущения във вашата система.

Те включват всички тестени храни, пържени картофи, сладки храни или газирани напитки. Вместо това консумирайте повече прясно месо и протеини, за да поддържате баланса на хормоните.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес