Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Списък на нещата, които никога не трябва да почиствате с оцет

25 октомври 2024, 17:00 часа

Оцетът е универсално и нетоксично средство, което може да се използва във всеки дом. Може да почисти микровълнови фурни, да отстрани мръсотията в банята и дори да дезинфекцира повърхности. Въпреки това, отецът има своите ограничения. В някои случаи на използване на оцет може да причини повече вреда, отколкото полза. Ще ви представим пет предмета, които не трябва да се почистват с това киселинно вещество. 

 

Какво не трябва да почистите с оцет 

Още: Незаменим домашен оцет: Как да използвате плодовете, които имате под ръка

 

1. Плотове 

Киселината, съдържаща се в оцета, може да бъде ценна за определяне на повърхности. Това важи особено за естествените камъни като мрамор, гранит и варовик. Оцетът може да разруши уплътнителя, причинявайки петна и мръсотия. По-добре е да използвате продукти, специално предназначени за тези материали, за да запазите оригиналния им вид. 

 

Още: Изненадващите ползи за здравето от балсамовия оцет

2. Електронни устройства 

Въпреки това, че отметката може да изглежда като идеален вариант за дезинфекция на екраните на лаптопи и таблети, той изобщо може да повреди защитното покритие. Експертът препоръчва да използвате чиста, суха кърпа от микрофибър или оценени продукти за грижа за електрониката. Това ще помогне за избягване на драскотините и ще удължи живота на вашите устройства. 

 

3. Паркети 

Още: Оцет и лимонов сок - как помагат в грижата за цветята

За някои видове подове оцетът е истински враг. По-специално, може да повреди подовата настилка от твърда дървесина. Използването на оцет за почистване на дървен под може с течение на времето да унищожи както защитния слой, така и самото дърво. В такива случаи е по-добре да използвате меки почистващи препарати, подходящи за грижа за дървени повърхности. 

 

4. Восъчни мебели 

Восъчните мебели също не трябва да се излагат на  оцет. Високата  му киселинност може да корозира въздушния уплътнител, който ще се отрази негативно на външния вид и издръжливостта на  мебелите. Вместо това се препоръчва с помощта на оценени лакове или сапунени разтвори, които ще запазят красотата и блясъка. 

 

5. Стъкла на коли 

Оцетът ще развали гумените ленти и други елементи, които са разположени близо до стъклото. 

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес