Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Снегът ще унищожи моравата ви: Как да я предпазите?

25 декември 2022, 13:15 часа

Температурите официално паднаха и прогнозите за сняг и студено време, стават все по-възможни. Всички бихме искали да видим бяла Коледа, но какво би означавало това за нашите тревни площи и как можем да подготвим и защитим градините си от прогнозирания сняг?

КАК ДА ПРЕДПАЗИТЕ МОРАВАТА СИ ОТ СНЯГ?

1. Подгответе я

Ако знаете, че ще вали сняг, трябва да се уверите, че моравата ви е в най-доброто възможно състояние, за да оцелее в студения период и да намалите риска от щети. Това включва премахването на всички плевели, които растат на тревната площ. Плевелите се борят с тревното растение за хранителните вещества и слънчевата светлина, от които то се нуждае, за да оцелее. Премахването на плевелите ще намали риска от недостиг на хранителни вещества и увреждане на тревата. Освен това почистете добре тревната площ и се уверете, че на земята не лежат отпадъци или градинско оборудване. Ако оставите неща на тревата, те ще я задушат и ще увеличат риска да загине, щом настъпи снегът.

Какви са предимствата и недостатъците на изкуствената трева

2. Всичко е въпрос на подхранване

През студените месеци, особено когато е паднал сняг, вашата морава е по-податлива на мъх и увреждане. Поради тази причина трябва да се уверите, че подхранвате тревата си с фураж, който съдържа високо съдържание на калий и фосфор, и ниско съдържание на азот. Тази комбинация ще запази тревното ви растение зелено и здраво, като същевременно ще осигури на кореновата система идеалното количество фосфор и калий, за да се предпази от болести. За да дадете на тревата си наистина възможно най-добрите шансове за оцеляване, трябва също така да се уверите, че използвате фураж, който съдържа желязо и манган. Тези два елемента са от съществено значение през зимните месеци, тъй като ще помогнат за предотвратяване на болести и понасяне на стрес.

След такова подхранване, чушките растат като луди

3. Премахване на снега

При снеговалеж се уверете, че премахвате снега от моравата си възможно най-често. Въпреки че снегът не е пряко опасен за вашата морава, условията, в които я оставя, могат да доведат до развитие на "снежна плесен". Снежната плесен може да бъде вредна за здравето на вашата морава и в някои случаи може да убие тревното растение. Много по-лесно е да предотвратите развитието на снежна плесен, отколкото да я лекувате. Ето защо най-добрата възможна превенция е да продължите да отстранявате снега от тревната си площ възможно най-често.

4. Пазете тревата

Когато вали сняг, тревното растение е в изключително уязвимо положение и ходенето по тревната площ може да причини силен стрес на тревното растение, увеличавайки риска от развитие на мъх, снежна плесен или друго нараняване. Ето защо, колкото и изкушаващо да е да излезете навън да правите снежни човеци, снежни ангели и да се биете със снежни топки, силно ви съветваме да се въздържате от ходене по тревната площ, докато тя е покрита със сняг. В идеалния случай трябва да изчакате моравата да се размрази напълно, преди да се опитате да се върнете на нея отново.

Защитете градината си от вредители! Ето какво трябва да знаете

Всички обичаме живописните гледки, които снегът създава, и въпреки че не причинява директни щети на тревните площи, той може да бъде катализатор за различни проблеми на тревните площи, когато настъпи пролетта. Ето защо е важно да се уверим, че можем да подготвим и защитим тревните си площи възможно най-добре, за да предотвратим сериозни щети.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес