Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Смартфоните - рисков фактор за хемороидални кризи

08 октомври 2019, 18:52 часа
Реклама

Навикът да се влиза със смартфон в тоалетната може да предизвика поява на хемороиди, предупреждават британски лекари. Любителите на престоя в двете нули с телефон в ръце е добре да прочетат това предупреждение, публикувано в The Sun. Проблемът не е в дейността, която се извършва, а в продължителността на престоя. Ако е твърде дълъг, докато седите на тоалетната чиния, се увеличава натискът върху вените на ануса и ректума, което може да доведе до появата на хемороиди. 

Те са мрежа от артериални и венозни съдове - външни (разположени под кожата) и вътрешни (разположени под отвора на ануса), и са естествено присъствие в аналния канал. Когато те се подуят и раздразнят, лекарите говорят за хемороидална криза. Обикновено това състояние е много болезнено и продължава между два и четири дни.

"Смартфонът ще бъде добавен към списъка с рискови фактори за хемороидална криза", обяснява пред The Sun д-р Сара Джарвис, общопрактикуващ лекар. Тя обяснява, че запекът и усилията за изхождане са основен рисков фактор за хемороидална криза. До нея обаче могат да доведат и бременност, хронична кашлица и стареенето и дългият престой в тоалетната. "За някои навикът да гледат смартфона си в тоалетната е заменил четенето на списание или хубава книга", обяснява д-р Джарвис и предупреждава номофобите*, ако не могат да се откъснат от устройствата си, да превъртат приложенията на смартфоните си, за да не седят твърде дълго в тоалетната. 

За предотвратяване на появата на неприятните хемороиди е добре да се увеличи консумацията на храни, богати на фибри, да се пие достатъчно вода и да се спортува редовно.

 *От номофобия - понятие, въведено от британски учени през 2008-а. Произлиза от no mobile phone phobia (англ.) и е психично заболяване, свързано със страх и състояние на тревожност при хора, останали без мобилен телефон. Почти 80 процента от потърпевшите със зависимост към смарт телефоните са деца и тийнейджъри, а най-честата причина за нея са социалните мрежи. 

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес