Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Слънцезащитни продукти - трябва ли да използвате различни за вас и вашето дете ?

29 юни 2023, 17:47 часа

Лятно време кожата трябва да се защитава с качествени слънцезащитни продукти, за да се избегнат слънчеви изгаряния и вреди по кожата. Даже според някои специалисти защитата трябва да е целогодишна.

Слънцезащитен крем се е използвал още в древен Египет. Тогава кожата се е защитавала с екстракт от оризови трици и жасмин. През 1936 година на пазара се появява първият търговски слънцезащитен продукт. Съвременните кремове/лосиони/спрейове са водоустойчиви и имат различни минерални и физични филтри за защита от вредните UV лъчи.

За да не съсипете почивката си: Какво може да замени слънцезащитния крем?

През горещите летни месеци е задължително да се използва качествена слънцезащита както за вас, така и за вашите деца. Но дали е необходимо да купувате различни продукти ? Нека разберем :

Трябва ли да се използват различни продукти за деца и възрастни ?

Според експертите в областта на дерматологията не е необходимо да се купуват различни слънцезащитни продукти. Всъщност детските продукти са по-щадящи и това ги прави предпочитания избор за малки и големи.

Има ли разлика между слънцезащитен крем за деца и възрастни ?

Не, няма. И ако има такава, то това е, че детските кремове често са на минерална основа, защото е по-малък шансът да доведат до раздразнения на кожата.

Може ли детето да използва слънцезащитния крем на своите родители ?

Може, ако продуктът е на минерална основа и е със защита UVA/UVB не по-малка от 30. Кремът трябва да е с формула с цинков оксид, титанов диоксид или комбинация от двете. Има доста продукти за възрастни, които са напълно безопасни за децата.

Всички ли детски слънцезащитни кремове спазват гореизброените препоръки ?

На пазара има огромно разнообразие от продукти и се срещат и такива, които не спазват тези препоръки. Някои детски слънцезащитни кремове съдържат химически блокери като авобензон, октиноксат и оксибензон. А до този момент само две съставки са считат за напълно безопасни и това са титановият и цинковият оксид.

Слънчево изгаряне: Четири начина за лечение на зачервена и възпалена кожа

Какво ще стане, ако детето използва продукт, който има химически състав ?

Това, което може да стане, е детската кожа да се раздразни. Подрастващите имат по-тънка, по-абсорбираща кожа и затова за тях са подходящи продукти с физическа формула (намира се върху кожата и отблъсква UV лъчите), а не химическа (която се абсорбира от кожата).

Като заключение може да се каже, че няма огромна разлика между слънцезащитните продукти за деца и възрастни. И двете могат да бъдат както с физическа, така и с химическа формула, въпреки че за децата е силно препоръчително да е физическа. Важно е съставките да са подходящи и кремът да се нанася през 2-3 часа.

 

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес