Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сериозни последици: Посочиха основната грешка при празнуването на Нова година

31 декември 2023, 17:40 часа

Новогодишният празник може да донесе не само радост, но и излишни килограми. За всеки празнуващ е важно да знае как да минимизира последствията от такава късна вечеря.

Почти всеки човек всяка година се озовава на новогодишната трапеза, заобиколен от семейство и приятели. Празничната атмосфера и общото веселие продължават до сутринта, придружени с огромно количество вкусна и не съвсем здравословна храна. Най-често процесът на ядене на ястия започва още преди дванадесетия час и продължава до зори. Не е изненадващо, че много такива тържества водят до излишни килограми.

Тези, които в резултат на това искрено не искат да видят шокиращи цифри на кантара, прибягват до различни методи, които според тях ще помогнат да се избегне наддаването на тегло и да не се пропусне възможността да се насладите на тежка храна. Но в повечето случаи подобни опити не се увенчават с успех. Диетолози обясниха как храненето в толкова късно време се отразява на тялото и как да се минимизират негативните му последици.

111 оригинални пожелания за Нова година 2024

Как късното хранене в новогодишната нощ влияе на вашето здраве?

Късното и обилно хранене се отразява изключително негативно на здравето. Има твърдение, че последното хранене за деня трябва да бъде 4 часа преди лягане. Има обаче едно предупреждение към това правило.

Факт е, че вечер, в осем и половина, започват доста сериозни хормонални процеси, включително производството на мелатонин. А когато се тъпчем с храна през нощта, не даваме възможност на тялото да се възстанови навреме.

По този начин човек трябва да яде последното си хранене преди 20.30 часа. Храненето след определеното време не позволява на тялото да възстанови силата си и да нормализира функционирането на всички органи, което впоследствие се отразява на здравето, включително теглото, красотата на тялото и качеството на кожата.

Следователно, дори в навечерието на Нова година, когато човек си ляга сутрин, неблагоприятните ефекти от проточилото се празненство не могат да бъдат избегнати.

По стара традиция: Кое е основното ястие за Нова година?

Как да подготвим тялото си за новогодишния празник

Някои хора вярват, че ако се откажете от питателна храна през целия 31 декември, можете да ядете правилно през нощта, като същевременно избягвате тежък удар върху фигурата си. В действителност обаче подобни ограничения не могат да решат проблема.

Най-добре е да се храните правилно и балансирано през целия ден. Да закусвате, обядвате, вечеряте.

Имате ли нужда от постен ден след новогодишната нощ?

Много хора вярват, че след Нова година е нужен ден на гладуване, така че на първи януари пият само вода и кефир. Този подход може само частично да реши проблема.

Ако човек наистина е ял твърде много на 31 декември и просто не може да яде, тогава на този ден можете да пиете вода, тъй като тялото няма да се нуждае от храна и няма нужда да се намесвате в неговото възстановяване.

И ако се чувствате добре, тогава най-добрият вариант би бил просто да се върнете към балансирана и здравословна диета. Трябва да изключите само вредните храни, които са били на масата за Нова година.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес