Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С тези хитрини и най-старите килими у дома ще изглеждат като нови

01 април 2022, 13:35 часа

1. Премахнете вдлъбнатините в мебелите с кубче лед

Със сигурност ви се е случвало да забележите вдлъбнатини, останали в килима при местене на мебелите. За да се отървете от тях, само трябва да поставите едно кубче лед в вдлъбнатината и го оставете да се разтопи. След като се разтопи, изчеткайте влакната на килима с пръсти и накрая почистете мястото с прахосмукачка.

Домашно приготвената смес, с която килимите са като НОВИ

2. Навийте килима си, за да предотвратите промяна в цвета на паркета

Ако подът ви е от твърда дървесина, трябва да знаете, че тя непрекъснато претърпява промяна на цвета, като дървесината с по-тъмен цвят обикновено не показва това толкова драстично, но и там определено се случва. 

Килимите, върху паркет, отчасти "защитават" дървото отдолу, като го предпазват от светлина и въздух и след определено време паркета около килима вече има промяна в цвета и щом махнете настилката, разликата е колосална.

За да избегнете максимално това, махнете килима, когато ви няма за по-дълго време или дори през летните месеци го прибирайте изцяло.

Нека светлината и въздуха да стигнат до дървото, като по този начин намалят драматичния ефект от промяната на цвета.

3. Обърнете килима си, за да предотвратите следи от употреба

Със сигурност по определени области на килима ни се ходи повече отколкото на други и така започват да се появяват признаци на износване. Това лесно може да се избегне, като ги въртите на 180 градуса на всеки шест месеца, като това ще помогне за равномерното износване на килима.

4. Купете допълнителен килим за вашите стълби

Стълбите винаги са зона с голям "трафик" и там килимът остарява много по-бързо от тези в другите зони. Затова и най-хитрото решение, ако имате възможност разбира се, е да купите двойно количество килим и да държите резервния навит на тъмно и сухо място.

Домашният препарат за почистване на килими, който изуми милиони хора

5. Поръсете сода за хляб, за да премахнете миризмите

Общоизвестно е, че содата за хляб абсорбира миризмите от повечето повърхности, затова поръсете малко сода за хляб по целия килим, оставете го за няколко часа и след това почистете с прахосмукачка, за да разкарате содата за хляб от килима, но и миризмата заедно с нея.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес