Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво се пие уиски най-добре през зимата?

23 януари 2024, 19:00 часа

Мразовитите зимни дни са най-подходящият момент да споделите вечерта с топло одеяло, книга в ръка пред камината и чаша, пълна с любимото питие. Някои предпочитат добрата стара родна ракия, други - божественото вино, а трети се придържат към златната класика – уискито.

Всяко питие изисква своето мезе, което ще разкрие най-добре вкуса и аромата на аперитива в чашата, ще ги допълни и подчертае и ще направи консумацията по-приятна. Докато подходящите мезета за традиционната ни напитка – ракията, както и за произвежданата у нас напитка на боговете – виното са масово известни, то най-добрата компания за уискито често ни убягва. С какво се пие уиски и как да го консумирате за максимална наслада?

С какво се пие уиски, ако визираме подходящата безалкохолна напитка?

Въпросът с какво се пие уиски може да има различни отговори, тъй като можем да го свържем не само с подходящото мезе, но и с подходящата безалкохолна напитка, с която да го поднесем. Сред най-добрия избор на безалкохолни напитки за уиски са:

Кое е най-доброто лятно мезе за уиски?

-          Джинджифилова бира

Тази комбинация всъщност не е с безалкохолна напитка и е наистина необичайна, което се дължи на пикантните нотки на джинджифила, но е наслада за сетивата, която задължително да опитате. Ако нямате джинджифилова бира под ръка, може да добавите директно към чашата с уиски джинджифил. После ще ни благодарите за това приключение за сетивата.

-          Кока Кола

Една позната и популярна комбинация, което има своето обяснение – сладките карамелени вкусове на Coca Cola се съчетават перфектно с нотките на ванилия и дъб в уискито.

-          Газирана вода

Известно ви е вероятно, че при дегустация на уиски се добавя вода, а не безалкохолна напитка. Причината е, че чистата вода помага най-добре да се разгърне вкусът на уискито. Същото се отнася и за газираната вода, която също е сред най-подходящите безалкохолни напитки за уискито.

-          Сок от грейпфрут

Тръпчивият вкус на цитруса балансира прекрасно пикантния дух на уискито. Грейпфрутът е сред най-добрите предложения на въпроса с какво се пие уиски, макар да е по-подходящ не за зимата, а за знойното лято.

-          Лимон

Киселият плод и опушеният вкус на уискито се превръщат в златна класика.

И все пак, ако ще консумираме уиски през зимата, то бирата и лимонът не са най-доброто предложение, макар че някои ги считат именно за такива – полезни за здравето, пълни с витамин С за борба с грипа, пикантни и сгряващи, а и с дъх на лятото, което ни липсва, така че вие преценете през кой сезон да изпробвате точно тези две комбинации.

Каква е разликата във вкуса между скоч, уиски и бърбън?

С какво се пие уиски, ако визираме подходящото мезе?

-          Ако искате да впечатлите всички с мезето за уискито през зимата, заложете на свежи шишчета от  маслини, сирене и смокини. Това предложение ще ви спечели овации, защото е неочаквано, различно, стилно, а комбинацията с пълната чаша несравнима с нищо друго.

-          Крекери с чедър и сладко от малини е също толкова апетитна и стилна комбинация, която ще ви спечели прозвището богинята на уискито. Сладкото от малини обаче ще добави по-летни нотки към уискито ви, така че може би ще предпочетете да запазите предложението за по-топлите месеци от годината.

-          Традиционните мезета, подходящи за уиски и специално за зимата, също не са за пренебрегване – ядките са класика, подходяща за всички сезони, сирената също, но месото е особено добър избор за студените дни, когато ни се иска да консумираме нещо по-мазно и засищащо. Прошуто, сухи мезета, свинско, салам и чоризо, поднесени заедно с кисели краставички, са сред най-предпочитаните мезета  за уиски за зимата. Не обичате колбаси? Опитайте с риба. Пушена сьомга върху ръжен хляб, намазан с крема сирене, се съчетава прекрасно с опушено или торфено уиски.

-          Имаме и предложение за любителите на сладките комбинации, които искат да избегнат поднасянето на плодове с уискито през зимата – черен шоколад, подходящ за студените дни, за пълна наслада с пълните чаши.

Наздраве и не забравяйте да консумирате с удоволствие и мярка.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес