Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво НЕ трябва да се комбинират яйцата?

01 юли 2024, 18:43 часа
Реклама

Яйцата са универсална и богата на хранителни вещества храна, богата на протеини, витамини и минерали. Те могат да се приготвят по различни начини и да се включат в безброй рецепти. Някои комбинации от храни обаче могат да повлияят на хранителните ползи от яйцата или да предизвикат храносмилателни проблеми. Ето някои съображения за това с какво не трябва да се комбинират яйцата:

Реклама

1. Захар

Комбинирането на яйца с големи количества захар, например в десерти като кремове и торти, може да намали хранителната им стойност. Захарта може да предизвика скокове и спадове на кръвната захар, което може да неутрализира ползите от протеините в яйцата. Прекомерната консумация на захар може да доведе и до увеличаване на теглото и други здравословни проблеми като диабет и сърдечни заболявания.

Кои са най-отровните комбинации храни - никога не ги смесвайте!

2. Соево мляко

Когато яйцата се смесват със соево мляко, особено в сурови или леко сготвени ястия, трипсиновите инхибитори в соята могат да попречат на усвояването на белтъчините. Трипсинът е ензим, който подпомага смилането на протеините, и неговото инхибиране може да доведе до непълно усвояване на протеините. Тази комбинация може да не осигури пълните ползи от протеините, които предлагат яйцата.

3. Чай

Пиенето на чай с ястия, които включват яйца, може да възпрепятства усвояването на желязото и калция. Чаят съдържа танини и оксалати, които се свързват с тези минерали, като ги правят по-малко достъпни за усвояване в организма. Това може да бъде особено опасно за хората с желязодефицитна анемия или за тези, които се нуждаят от допълнително количество калций за здравето на костите.

4. Сирене

Въпреки че яйцата и сиренето са често срещана комбинация, консумирането им заедно в големи количества може да бъде проблематично. И двете са богати на протеини и мазнини, а когато се комбинират, могат да натоварят храносмилателната система, което може да доведе до дискомфорт, подуване на корема и лошо храносмилане. Най-добре е да ги консумирате в умерени количества.

Най-странните комбинации от храни, които хората по света обожават - не са за всеки!

5. Риба

Яйцата и рибата заедно могат да бъдат противоречива комбинация. В някои кулинарни традиции тези две съставки обикновено не се съчетават поради контрастните вкусове и текстури. Освен това комбинирането им може да доведе до прекалено висок прием на протеини, които могат да бъдат трудни за храносмилане и да предизвикат стомашно-чревни проблеми при някои хора.

6. Някои зеленчуци

Яйцата трябва да се консумират предпазливо със зеленчуци с високо съдържание на оксалова киселина, като спанак и зелено цвекло. Оксаловата киселина може да се свърже с калция в яйцата, като образува неразтворим калциев оксалат, който може да потисне усвояването на калция. Това може да бъде особено проблематично за хората, които разчитат на яйцата като източник на калций.

7. Преработени меса

Съчетаването на яйца с преработени меса като бекон и колбаси може значително да увеличи съдържанието на наситени мазнини и натрий в храната. Тази комбинация може да допринесе за сърдечносъдови проблеми, високо кръвно налягане и други хронични заболявания, ако се консумира често. Вместо това избирайте по-бедни протеини или продукти на растителна основа.

8. Сурови яйца

Въпреки че не е комбиниран проблем, консумацията на сурови яйца по принцип трябва да се избягва поради риска от заразяване със салмонела. Суровите яйца понякога се използват в някои ястия и напитки, но е изключително важно да се гарантира, че те са пастьоризирани, за да се намалят рисковете за здравето.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес