Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Риган и масло от риган – какви лечебни свойства крият

09 януари 2022, 10:50 часа

Риганът заема специално място в средиземноморската диета, чиито ползи за здравето отдавна са признати.

Както билката, така и етеричното масло, извлечено от нея, има голямо значение в хранителната, фармацевтичната и козметичната индустрия, пише електронното издание boldsky.com.

Някои от основните активни съединения в маслото от риган включват тимол, карвакрол, бета-мирцен, камфен, кариофилен, гама-терпинен, линалоол и транс-сабинен хидрат. 

Ползи за здравето от ригана и етеричното масло от него

1. Облекчава менструалните болки

Риганът има силни противовъзпалителни и аналгетични свойства, които облекчават болката, включително и менструални спазми.

Активните съединения в билката могат да помогнат за отпускане на стомашно-чревните мускули и за намаляване контракциите на матката.

2. Насърчава здравето на сърцето

Риганът изобилства от полезни за сърцето хранителни вещества като калий и магнезий. Те играят главна роля в поддържането на нормалния сърдечен ритъм и съдействат за понижаване на кръвното налягане, предотвратявайки риска от хипертония.

3. Притежава антимикробни свойства

Риганът има антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства. Известно е, че съединения като карвакрол и терпени, съдържащи се в него, инхибират редица патогени като вируса H1N1, аденовирус, вируса на хепатит С и вируса на човешкия имунодефицит (HIV); бактерии като Staphylococcus aureus и Salmonella typhi, както и гъбички Candida albicans. 

4. Лекува малария

Етеричното масло съдържа съединения като карвакрол, линалоол, тимол, терпинен и цимен, които притежават антипаразитна активност срещу паразити като Trypanosoma brucei rhodesiense и Plasmodium falciparum. То е известно и като лек срещу малария.

5. Подпомага здравето на костите

Според USDA, в 100 грама риган се съдържа 1600 mg калций. Високите количества от този минерал могат да помогнат за поддържане на здравето на костите, предотвратяване на костната загуба, увеличаване на костната плътност и намаляване на риска от заболявания като артрит. 

6. Помага при запушен нос

Антимикробните и противовъзпалителни свойства на ригана могат да помогнат за лечение на пациенти, страдащи от запушен нос, подобрявайки дихателната дейност и предотвратявайки по-нататъшното размножаване на микробите.

Вдишването на масло от риган след добавянето на няколко капки от него към вряща вода може да помогне за подобряване на симптомите при хрема и запушен нос.

7. Улеснява зарастването на рани

Според проучване етеричното масло от риган се използва до голяма степен като народен лек за улесняване на заздравяването на рани. Кожните рани са главно резултат от възпаление и противовъзпалителният капацитет на ригана може да помогне за намаляване на този ефект. 

8. Контролира диабета

Според проучване, карвакролът може да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар. Това вещество предотвратява инсулиновата резистентност, понижава нивата на холестерола, защитава клетките на панкреаса и дори може да предотврати или обърне хода на диабета. Риганът може също да помогне за предотвратяване на риска от чернодробна фиброза, причинена от диабет и инсулинова резистентност. 

9. Предпазва от рак

Риганът и неговото масло могат да помогнат за инхибиране на растежа на раковите клетки и за предотвратяване на разпространението им. 

10. Лекува редица респираторни заболявания

Риганът е традиционно средство за лечение на редица респираторни заболявания като астма, кашлица, настинка, възпалено гърло и бронхит. 

11. Подобрява здравето на стомашно-чревния тракт

Риганът оказва положителен ефект върху здравето на стомашно-чревния тракт и може да помогне за лечение или подобряване на състоянието при диария, стомашни болки и проблеми с храносмилането.

Начини да включите риган във вашата диета

Риганът е ароматна билка, която може да добавите директно към ястията. Той може да се поръси върху пица, салата или хляб.

Риганът е перфектно допълнение и към маринованите храни. Комбинира се добре със сирене. Може да бъде отлично допълнение към солени бисквити. 

Маслото от риган се използва като средство за масаж за отпускане на мускулите.

За лечение на кожни инфекции или заздравяване на рани, то се използва или като основно масло, или се смесва с масло-носител. Прилага се локално върху болезнените зони, за да облекчи болката и възпалението.

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар или специалист по здравословно хранене!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес