Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рибата скат, прославила се по света с непорочна бременност, почина: Вижте защо (ВИДЕО)

02 юли 2024, 13:20 часа
Реклама

Рибата скат Шарлот, забременяла без мъжки екземпляр в аквариум в Северна Каролина, е умряла, предаде Асошиейтед прес.

Аквариумът и лабораторията за акули в град Хендерсънвил съобщиха във Фейсбук, че Шарлот е умряла, тъй като е страдала от рядко репродуктивно заболяване. Повече подробности около случая не се съобщават. В публикацията си аквариумът съобщи, че засега ще остане затворен, а персоналът ще продължи да се грижи за останалите животни.

„С тъга съобщаваме, че след продължително лечение нашият скат Шарлот почина днес“, пише аквариумът, като същевременно благодари на хората за изразената „любов и подкрепа“.

Още: Тази евтина риба е най-добра за кръвната захар и костите

Аквариумът, който се намира в планината Блу Ридж, обяви през февруари, че Шарлот е забременяла, въпреки че не е споделяла аквариум с мъжки скат от поне осем години. Случаят се превърна във водеща новина за световните медии през зимата.

В края на май аквариумът съобщи, че Шарлот страда от рядко репродуктивно заболяване, като специалистите се опитаха да разберат повече за болестта.

В началото на юни аквариумът обяви, че рибата скат вече не е бременна. Това доведе до временно затваряне на обекта за посетители на 1 юни. 

Смята се, че такава бременност е резултат от вид безполово размножаване, наречено партеногенеза, при която яйцеклетка на женска се опложда от собствените й клетки. Това рядко срещано явление може да се появи при някои насекоми, риби, земноводни, птици и влечуги, но не и при бозайниците.

Още: Защо тази риба е най-добрата при диабет и болна щитовидна жлеза

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес