Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рецепти за чудни и лесни РАЗЯДКИ

21 януари 2022, 17:05 часа

Ако ни се хапва нещо бързо и лесно, или пък очакваме гости и искаме да поднесем различни ястия и разнообразна храна, то най-подходящи за случая за различни пастети и разядки, които чудесно се комбинират с брускети, чипсове и т.н. А се приготвят и много лесно, достатъчно е само да разполагате с блендер, чопър или друг уред за пасиране на продуктите. Завършете с чаша червено вино или ракия. И разбира се, няма как без да ви предложим няколко изпитани и неустоими рецепти за домашни разядки и дипове. Ето кои подбрахме за вас:

Рецепта за постен пастет

Хубавото на тази разядка е, че можете да направите по-големи количества и да съхранявате в буркани като зимнина, или да я правите за консумиране на момента. Нужни са ви зеленчуци като домати, чушки, тиквички, патладжани, моркови и всички, които могат да се изпекат във фурната. Преди да започнете приготвянето, уверете се, че сте почистили добре зеленчуците от семки, дръжки, листа и т.н. Наредете ги върху хартия за печене, добавете скилидки чесън между тях и изпечете във фурната. След като ги изпечете, първо изстискайте вътрешността на чесъна от люспите му, обелете зеленчуците, ако е нужно, намачкайте ги и добавете сол и черен пипер, както и мазнина – зехтин и оцет, ако сте любители на пикантните храни – прибавете и люта чушка. Блендирайте, а ако вкусът е малко кисел – добавете мед на вкус. Сервирайте или консервирайте. Бон апети!

Бързо кьопоолу за зимата 

Ако не обичате да прекарвате часове в приготвянето на зимнина и по-конкретно – кьоополу, то днес ще ви представим една по-различна и бърза рецепта за тази апетитка. Друг плюс е, че тази рецепта не съдържа такова количество мазнина, каквото ни е нужно за направата на традиционното кьопоолу. Започнете с изпичането на два патладжана, след което ги обелете, намачкайте добре вътрешността им, добавете голяма супена лъжица майонеза, същото количество кисело мляко, сол на вкус. Като за финал, намачкайте 2 скилидки чесън и ги прибавете към останалите продукти. Ако не ви се струва достатъчно хомогенна консистенция, може да използвате пасатор, но по този начин ще загубите автентичния вид на кьопоолуто. Отново може да консумирате веднага или да консервирате за студените зимни дни. 

Лесна зимна разядка

Още една любима рецепта е разядката със сирене и чушки, като за сиренето препоръчваме натрошено, а чушките могат да бъдат както сушени, така и изцедени от буркан. Пасирайте 250 г натрошено сирене с 150 г от чушките, добавете 3 супени лъжици зехтин, 1 скилидка чесън и по избор – любими подправки. Блендирайте всичко и разядката ви е готова за консумиране. Добавете пресен магданоз или мащерка за завършек.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес