Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Различни хранителни вещества ли имат яйцата с бяла и кафява черупка

16 април 2024, 05:00 часа
Реклама

Някои теории казват, че цветът на черупката на яйцата се основава на цвета на перата на пилето. Но това не е единствената теория, която съществува за яйцата. В следващите редове ще научите за някои от теориите за качеството на яйцата, въз основа на цвета на черупката.

Още: Как да проверим дали яйцата са пресни?

Цветът на черупката въз основа на цвета на перата

Проучвания обясняват, че цветът на перата е фактор, той не определя непременно цвета на черупката на яйцата. Кокошките с бели пера снасят предимно бели яйца, но има и такива, които снасят само яйца с кафява черупка. Някои видове пилета имат цветни пера и въпреки това винаги снасят яйца с еднакво оцветена черупка, например бяла.

Какво определя оранжево-кафявия цвят на черупката на яйцето?

Някои теории казват, че изпъкналата част на външното ухо на кокошката дава по-точна оценка за цвета на черупката на яйцата.

Пилетата, които имат червен цвят в тази част на ухото, снасят яйца с червени или кафяви черупки, докато тези с бял цвят дават бели яйца.

Репродуктивната система на кокошката

Експертите обясняват, че образуването на една яйцеклетка отнема 26 часа. Самата пилинг мембрана отнема поне 75 минути. Пигментът е последната стъпка преди яйцето да бъде снесено.

Според данните, през първите две години от живота си, пилето успява да произвежда поне едно яйце на ден.

Всички яйца следват един и същи път. Но белите не спират на последната „гара“, за да получат правилния пигмент. Яйцата с оранжево-кафяв пигмент, от друга страна, изискват повече енергия от кокошката. Пилетата, които произвеждат кафяви яйца, се нуждаят от повече време и повече храна.

Различават ли се яйцата по отношение на хранителните вещества, които носят за човека?

Още: Заменете сьомгата с тази много по-полезна и евтина риба

Тъй като съдържанието на яйцето и черупката му се образуват в края на репродуктивната система на кокошката, единствената разлика е в техния цвят. Независимо от цвета, всички яйца са еднакви по отношение на хранителните вещества, които носят.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес