Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкриха тайната на пирамидите и какво е помогнало да бъдат построени

19 май 2024, 08:00 часа

Ръкав на река Нил, който вече не съществува, е помогнал на древните египтяни да построят 31 от техните известни пирамиди, включително пирамидите в Гиза, установи ново проучване. Изследователите откриха, че този ръкав, наречен „Ахрамат“ (на арабски „пирамида“), е дълъг около 64 километра и минава близо до местата на много пирамиди, което улеснява транспортирането на материали.

„Много от пирамидите, датиращи от Старото и Средното кралство, имат пътеки, които водят до клона и завършват с храмове в долината, които може да са действали като речни пристанища“, казва авторът на изследването Еман Гонейм за Live Science, професор и директор на Space and Drone Remote Sensing Lab в Университета на Северна Каролина Уилмингтън.

*Може да видите карта на Нил с разклонението: тук

Още: На колко години е най-старата пирамида в света?

Ръкавът Ахрамат се измества с времето

Екипът използва радарни сателитни изображения, дълбоко пробиване на почвата и геофизични тестове, за да намери и картографира останките от ръкава Ахрамат. Те установяват, че ръкавът на Ахрамат се измества на изток с течение на времето. Той е бил позициониран по-на запад по време на Старото царство (около 2649 до 2150 г. пр. н. е.) и след това се е изместил на изток по време на Средното царство (около 2030 г. до 1640 г. пр. н. е.), пише екипът статията, цитирана от Live Science. Накрая Ахрамат пресъхва. „Няма точна дата за края му“, казва Гонейм. Но тъй като условията на суша се засилили в региона, нивото на водата на Ахрамат спада, причинявайки пресъхването му. В наши дни изгубеният ръкав е скрит под земеделски земи и пустиня, пишат изследователите.

Хадер Шейша, доцент по естествена история в университета в Берген в Норвегия, която не участва в проучването, казва на Live Science в имейл, че „тези открития показват ясно, че хидроложката (мрежа) на Нил е била незаменима за изграждането на пирамидите.“ Тя е водещият автор на проучване от 2022 г., което установява, че ръкавът на Нил минава близо до Хеопсовата пирамида в Гиза, което улеснява транспортирането на стоки и материали. „Новото проучване може да се счита за принос към тези предишни хипотези“, казва Шейша.

Снимка: iStock

Още: Най-големите пирамиди в света

Доказателства за пристанище

Захи Хавас, бивш египетски министър на антиките, също казва, че находките не са изненадващи. Древен папирус, който е корабен дневник на човек на име Мерер, отбелязва, че докато Хеопсовата пирамида е била строена, работници са носели материали до нея през близкото пристанище. Освен това разкопките, проведени в Гиза, разкриват доказателства за пристанище.

Ник Маринър, изследователски директор във Френския национален център за научни изследвания, заключва: „Реконструирането на това как, кога и къде са се развили тези пресъхнали канали на Нил може да ни помогне да разберем как древните египтяни са използвали естествената среда и циклите на наводненията на Нил, за да транспортират строителни материали до мястото за изграждане на пирамидите.“

*Може да прочетете цялото проучване: тук

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес