Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкриха цвета на най-здравословните зеленчуци и плодове

20 юни 2024, 19:44 часа

Цветът на зеленчуците и плодовете се определя от растителните пигменти, които ги съставят. Те са стотици, но сред най-известните са антоцианините, флавоноидите, каротеноидите и хлорофилът.

Реклама

За здраве лекарите препоръчват да включите зеленчуци и плодове в ежедневната си диета. И за да получите още повече ползи, трябва да използвате правилото за многоцветните чинии - яжте по-често плодове с различни цветове. В крайна сметка, всеки от тях съдържа различни растителни пигменти, които се различават по свойствата си.

Експертите съветват да ядем цветни плодове и зеленчуци, ако не всеки ден, то поне няколко пъти седмично. Ето защо, всеки цвят е особено полезен. Разгледайте и изберете сами.

Кой е "кралят на плодовете" и какви са неговите ползи?

Зеленчуци и плодове:

·         Червените плодове помагат за предотвратяване и борба с някои видове рак, подпомагат сърдечната дейност, а редовната им консумация помага за предотвратяване на инсулт. Сред тях са червените ябълки, червените чушки, нарът, ягодите, червеното френско грозде, черешите;

·         жълтите и оранжевите цветове поддържат имунната система, подобряват регенерацията и зрението. Примери: тиква, чушка, райска ябълка, мандарини, портокали.

·         зелени  - естествени антиоксиданти и детоксикатори. Зареждат с енергия, стимулират нервната система и подобряват състоянието на имунната система. Това са зелен лук, копър, спанак, киви, зелени ябълки, авокадо, броколи;

·         Сините и лилавите цветове помагат за намаляване на възпалението, тъй като съдържат много антиоксиданти. Сред тях са цвекло, патладжани, сливи, грозде;

·         бели, кафяви и бежови цветове спомагат за подобряване на храносмилането, укрепват и подобряват функционирането на имунната система, като по този начин потискат развитието на някои видове рак. Те включват чесън, корен от магданоз и целина и бяло зеле.

Кои плодове са най-полезни за здравето ни?

Но не се увличайте

Въпреки че редовната консумация на плодове с различни цветове ще бъде от полза за вашето здраве, прекомерната консумация може да бъде и вредна.

Плодовете с различни цветове, освен предимствата си, имат и своите недостатъци. Например:

·         червените плодове в големи количества може да предизвикат алергии;

·         оранжеви и жълти плодове съдържат бета-каротин, който в излишък може да превърне кожата в жълта или червеникава и могат да са токсични за бременни жени;

·         злоупотреба със зелени плодове води до повишено количество сероводород в тялото. В малки количества действа противовъзпалително, но в излишък може да доведе до хронични възпалителни заболявания.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес