Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Раздайте интелект: 8 начина да покажете, че сте умни (без да казвате дума)

05 юни 2024, 21:33 часа
Реклама

Ако искате да изглеждате умни и образовани, не е нужно да доказвате нищо с думи. Обърнете внимание на някои специални навици и външни „атрибути на интелектуалец“ - по този начин на пръв поглед ще създадете впечатление за наистина умен човек.

Нека разгледаме начините да покажете интелигентността си, без да казвате нито дума.

Специални качества и, разбира се, действия

Понякога нямате нужда от думи, просто вижте как се държи човек. По правило високата интелигентност се обозначава с такива качества като състрадание, съпричастност, способност да прощавате или да превръщате неприятните разговори в шега . Може да не произнесете нито дума, но вашите действия ще кажат много за човек и, напротив, можете да се хвалите дълго време и да изброявате положителните си качества, но в действителност всичко ще се окаже точно обратното.

Зрителен контакт

Погледнете събеседника си в очите. Според изследвания на учени, когато човек гледа в очите на своя събеседник, той автоматично изглежда по-умен в неговите очи. Контактът повишава нивото на доверие. Когато гледате събеседника си в очите дълго време и не откъсвате очи, вие му давате да разбере, че сте възхитени от него или от неговата реч, начин на общуване.

5 фрази, които казват само хора с висок интелект

Външни „атрибути на интелектуалец“

Първото впечатление е много важно. Вие се оценявате не само когато отворите устата си, но и като погледнете външния си вид. Бизнес костюми, официални поли, якета, скъпи часовници  - всички тези атрибути по един или друг начин формират мнение за вас.

Грижа и спретнатост

Също толкова важно е в каква форма и състояние са всички елементи от гардероба ви, защото ако имате небрежно отношение към дрехите, дори скъпите дрехи няма да могат да ви придадат значение.

Ако изглеждате спретнати, добре сте поддържани, имате спретната коса, правилния цвят на ноктите, приятен и не крещящ грим, чисти, изгладени дрехи и обувки, тогава образът на интелектуалец ще ви принадлежи.

Тук трябва да обърнете внимание на целостта на дрехите, зашитите копчета, чистотата на обувките и липсата на петна по дрехите. Ефектът на визуалното първо впечатление въз основа на външния вид не е отменен.

Експерти: 10 знака, че сте по-интелигентни отколкото предполагате

Усмивка

В допълнение към факта, че усмихнатите хора се харесват на другите, обезоръжават ги с откритостта си и създават добро настроение, те са най-интелигентните и привлекателни интелектуалци в очите на своите събеседници.

Усмивката е основна част от невербалната комуникация във всяка култура и страна. С негова помощ можете да изразите привързаността си към събеседника си, да направите комплимент и да изразите приятелско отношение.

Цвят на косата

Колкото и стереотипите да са останали в миналото, в мислите на някои хора се е наложило убеждението, че блондинките са по-глупави от тези с тъмна коса. Това не е причина за промяна на визията, но този факт трябва да се вземе предвид.

Водене на бележки и одобрително кимане

Водете си бележки и кимайте одобрително от време на време. Носете дневници със себе си, като записвате това, което смятате за важно или значимо, това ви прави по-интелигентни без думи в очите на другите хора и създава впечатлението, че не искате да пропуснете важна информация.

Когато от време на време кимате, когато събеседникът ви говори, ще му покажете, че се интересувате от темата и лично от него.

Очила

Колкото и да е странно, хората подсъзнателно свързват очилата с интелекта. Освен това, интересно е, че колкото по-дебели са очилата, толкова по-интелигентен изглежда събеседникът. И още един интересен момент. Според последните проучвания, колкото по-дебели са очилата, толкова по-интелигентен, но в същото време, толкова по-малко привлекателен изглежда събеседникът. А за да си върне чара, трябва само да свали очилата си.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес