Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Растенията, които няма да ви се разсърдят, ако не ги поливате често

11 ноември 2021, 19:13 часа

Ще предложим кои стайни растения да изберат тези, които нямат особен успех с отглеждането на "по-капризни" цветя. Ще ви споделим тези видове, които са издръжливи и сравнително невзискателни откъм грижи.

Всяка стая става по-уютна, когато подредите цветя в нея. Такъв „аксесоар“ е идеално допълнение към интериора, но обикновено изисква и подходящи грижи от вас. Саксийните растения трябва да се поливат и наторяват редовно и често (особено при едролистни екземпляри) и да се почистват от прах.

Ако сте от хората, които не знаят как или просто нямат време за подобни дейности, не е нужно да се отказвате от „зелените акценти“ във вашата среда. Със сигурност ще харесате и ще използвате следния списък. Ето най-популярните и според нас най-красивите, невзискателни растения, които може да не поливате често.

СУКУЛЕНТИ

Това е група растения, които могат да задържат вода в специално предназначени за тази цел кутии. Цветовете им са в доста интересна форма. Най-известните от тази група са КАКТУСИТЕ - растения, получени от пустинните райони. Честото им поливане може да доведе до загниване на корените. Ето защо, ако постоянно забравяте да поливате, те ще са идеални за вас. Освен това през зимния период те преминават в състояние на покой - тогава трябва да спрете поливането и да ги държите на хладно.

СЪВЕТ: Сукулентите обичат слънчеви места и не е необходимо да се поливат често. Тези цветя са идеални за забравящите за поливките.

ДЪРВОТО НА ЩАСТИЕТО

Това е сукулентно растение, принадлежащо към семейство Гроспер, родината му е Южна Африка. Изисква минимално поливане - дори веднъж месечно е достатъчно. Трябва да знаете, че то мрази жегата. Затова в никакъв случай не го поставяйте до радиатор.

ХОБИТ

Това е един от най-често срещаните и интересни сортове красула. Поддържа се много лесно. Нещо повече, много светлина, липса на вода и хладно помещение карат това растение да засили цъфтежа си.

АЛОЕ

Алое е друг сочен, родом от Южна Америка. Всички го познават със сигурност! У дома може да расте в продължение на много години. Обича слънчевите места. Южен или югозападен перваз на прозореца ще бъде най-добрият за него. Алое мрази излишната вода. По-добре е да го изсушите, отколкото да го преполеете. Поливаме го като други сукуленти. Най-добре е да се сипва вода, когато горният слой на субстрата е напълно сух.

НОЛИНА

Нолина е отличително саксийно цвете, което съхранява вода в ствола си. Освен това е устойчив както на суша, така и на измръзване. Идва от пустинните райони на Мексико.

КАЛАНХОЕ

Каланхое не може да липсва от групата на невзискателните растения. Това е много популярно стайно растение, чиито красиви многоцветни цветове се появяват целогодишно. Светлият перваз на прозореца е идеално място за поставяне. Без вода, дори за няколко седмици, то не губи своя чар.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес