Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пъпеш: За кои хора е изключително полезен?

15 юли 2024, 13:00 часа

Заедно с дините пъпешът е сред най-консумираните летни плодове. Подобно на всички плодове, които слагаме на трапезата си, пъпешът също се слави с изключителни ползи за здравето, дължащи се на негоите хидратиращи свойства, антиоксиданти, витамин С, минерали и бета-каротин. Някои пациенти, страдащи от определени хронични заболявания, могат да облекчат състоянието си, като увеличат консумацията на пъпеш и го добавят към дневното си меню.

Ползи от консумацията на пъпеша

Ако страдате от определени хронични заболявания, поднесете на трапезата си пъпеш, които може да облекчи състоянието в част от случаите. Пъпешът е сред най-полезните плодове за:

-          Застрашените от сърдечно-съдови заболявания

Редица проучвания сочат пъпеша като редуциращ високия риск от сърдечно-съдови инциденти. По-големият прием на богати на антиоксиданти храни, какъвто е пъпешът, се свързва според изследванията по темата, с по-нисък риск от развитие на хронични заболявания като сърдечно-съдови и рак. 

Неподозирани ползи от консумацията на пъпеш

-          Пациентите с отслабена имунна система

Пъпешът е богат на витамин С – витаминът, стимулиращ имунната система. Витамин С е и мощен антиоксидант, който подпомага тялото в борбата със свободните радикали, като по този начин се грижи за общото здравословно състояние. Само една чаша нарязан пъпеш задоволява почти 70% от дневните нужди от витамин С, така че не пренебрегвайте този вкусен сладък плод в сезона му.

-          При ранни признаци на стареене

Консумацията на пъпеши и употребата на козметика с пъпеш увеличават синтеза на колаген, важен за по-здрава и млада кожа. Колагенът поддържа еластичността на кожата и я съхранява млада.

-          Пациенти с високо кръвно налягане.

Ниското съдържание на натрий и калий в пъпеша може да помогне да поддържате здравословни нива на кръвното налягане.

-          Пациенти, застрашени от диабет или страдащи от заболяването.

Пъпеш и диня - лекар разкри кой НЕ трябва да яде тези плодове

-          Дамите в периода на менопаузата

Дамите са застрашени от загуба на костна плътност с напредване на възрастта и особено в периода на менопауза. Увеличеният прием на витамини и минерали ще помогне за съхраняване на здравето на костите. Всички така важни минерали за костното здраве могат да бъдат открити в пъпеша, щедър източник на фолат, калций, витамин К и магнезий. Фолиевата киселина е от съществено значение за разграждането на хомоцистеина, чиито повишени нива са свързани с намалена костна минерална плътност с течение на времето.  

-          Пациентите, страдащи от обезводняване

Всъщност не е нужно да чакате да се обезводните в жегите, за да доставите на тялото си необходимата му влага. Чрез потта в горещото време губим не само вода, но и минерали, които трябва да бъдат възстановени чрез храната или чрез прием на хидратиращи добавки. Ние предпочитаме по-вкусния начин – чрез консумацията на пъпеш да възстановим нормалния електролитен баланс в тялото.

-          Страдащите от лошо храносмилане

Пациентите с храносмилателни проблеми могат да възстановят нормалното функциониране на стомаха и червата с прием на пробиотици. Пъпешът съдържа диетични фибри, които насърчават растежа на полезни чревни бактерии и редовното изпразване на червата. Препоръчва се на хора, които искат да включат фибри в дневния си режим, но без да прекаляват с тях. Страдащите от определени храносмилателни разстройства, които следва да консумират ограничено количество фибри, ще бъдат щастливи да разберат, че пъпешът е плод, подходящ и за тях.

-          За здравето на очите и добро зрение

Два изключителни антиоксиданта – лутеин и зеаксантин, съдържащи се в пъпешите, могат да подобрят зрението и да се погрижат за предпазване на очите от увреждащото действие на свободните радикали.

Рискове от консумацията на пъпеш

Въпреки че е много полезен, пъпешът може и да навреди на здравето при определени условия, поради което консумацията му не се препоръчва на хора, страдащи от определени хронични заболявания, както и за страдащите от алергия и тези, при които рязко се повишават нивата на кръвната захар.

Риск поражда и неправилното съхранение на разрязания пъпеш. В горещото време само няколко часа извън хладилника увеличават риска от развитие на болестотворни бактерии, в резултат на които да се почувствам болни и да се нуждаем от лечение. Веднъж разрязан, пъпешът трябва да се съхранява само и единствено в хладилник. Ето защо е крайно опасно да се купува и консумира предварително нарязан пъпеш. Безопасно е закупуването на цял пъпеш,който да измиете, нарежете и консумирате незабавно или да съхранявате вече нарязания в хладилник.

Страдащите от храносмилателни проблеми също следва да внимава с пъпеша, който може да причини у някои консуматори диария.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес