Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Психолози: Фигурата на бащата в детството формира два типа жени в зряла възраст

27 май 2024, 16:35 часа

В зависимост от стила на поведение на бащата към момичето в детството, една жена в зряла възраст приема житейската нагласа на „Борбена Амазонка“ или „Вечно момиче“ и организира живота, връзките, успеха, работата, ценностите, вярванията и т.н. в съответствие с тази роля, чрез изкривено възпитание, момичетата се научават да се отделят от една част от себе си (мъжки или женски принцип). През целия си живот те непрекъснато търсят тази потисната част и се опитват да я върнат. Всъщност „вечното момиче” и „борбената амазонка” са еднакво наранени жени. Никой от двете не знае как да бъде себе си и да живее свободно. От една страна има жена, която смята, че не може да направи нищо, защото е твърде слаба, а от друга страна, жена, която смята, че не трябва да си позволява дори малка слабост и че винаги трябва да бъде силна. За да стане цялостна, всяка жена трябва да осъзнае, приеме и спре да потиска себе си.

Реклама

Вижте още: Психолози: 2 неща, които децата ви никога няма да ви простят

Знае се много за ролята на майката при отглеждането на дете, но какво да кажем за ролята на бащата? Ролята на бащата е изключително важна при отглеждането на момичето. За много жени връзката с баща им, изпълнена с любов и доверие, е просто недостижим идеал.

Бащата е първата мъжка фигура в живота на момичето, но и основният човек, който оформя отношенията ѝ с мъжкото начало, скрито в нея самата. Според Юнг този мъжки принцип във всяка жена се нарича анимус.

Има два начина за възпитание на дъщерята от страна на бащата - прекомерна твърдост и прекомерна непринуденост (слабост). Въпреки че повечето бащи имат смесица от тези два стила на родителство, често единият е по-изразен от другия.

Слаб баща

Този вид баща няма развит вътрешен авторитет, установен ред и дисциплина, както и изградени здрави граници. Поради тази причина той не може да предаде тези качества и ценности и на дъщеря си. Най-често остава в ролята на „вечно момче“. Много често са креативни и имат страхотен усет към работата, но този прилив на еуфория е краткотраен, защото нямат достатъчно сила, постоянство и воля да довършат започнатото.

Една жена, която расте с такъв баща, много често има майка, която е амбициозна, стреми се към перфекционизъм и има контролиращо отношение. Такава майка е потиснала женските си качества, за да замени „по-слабия“ мъж. Но какво се случва с момиче, което расте в такова семейство? От една страна, тя иска да бъде като майка си, която „всичко знае и всичко може“ и несъзнателно бяга от слабостта на баща си. В по-късна възраст по същия начин бяга от слабостта си, тоест бягайки от мъжката си част, бяга от себе си.

Вижте още: 4 сигурни знака, че той иска сериозна връзка с вас

Твърде строг баща

Такива бащи са прекалено твърди, авторитетни, трудни, студени и понякога безразлични. В образованието те наблягат на уважението към реда и дисциплината, подчинението, дълга и зачитането на нормите и правилата. Често освен с думи, те умеят и физически да накажат детето. Вероятно в семейството им всичко се е подреждало по същия начин. Те трудно се справят с чувствата, креативността и спонтанното изразяване, защото обичат всичко „под контрол“. Момичетата на такива родители се научават много рано да се отделят от своята чувствителност и спонтанност и да отхвърлят женския си инстинкт. Тези бащи знаят как да имат големи очаквания. Момичето научава, че трябва да е най-доброто в спорта, училището, никога не трябва да прави грешка, накратко трябва да е най-доброто във всичко.

В зряла възраст тези жени ще продължат да бъдат изключително строги към себе си, но и към околните, защото това е познато състояние, с което са свикнали. Необходима е много енергия, за да поддържаш вярата , че „винаги съм добре“.

Строгите бащи най-често избират жени, които са останали в ролята на "вечно момиче", което не може да изрази себе си и женствената си страна в тази връзка. Именно поради тази причина детето им приема повече черти на бащата, а нежността, интуитивността и чувствителността на майката потиска и се научава да ги възприема като слабост. Ако в повечето ситуации бащата реагира на сълзите на децата с неодобрение, обиди или ирония, възрастната жена ще се опита да избяга от слабостта си по всякакъв възможен начин.

Както казва д-р Леонард, в зависимост от по-доминиращия стил на поведение на бащата към момичето в детството, жената в зряла възраст приема житейската нагласа на „Борбена амазонка“ или „Вечно момиче“ и организира живота, връзките, успеха, работа, ценности, в съответствие с тази роля и т.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес