Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Психолог: 3 ежедневни навика, с които мозъкът освобождава допамин, окситоцин, ендорфини и серотонин

12 септември 2024, 12:27 часа

Психолог откроява 3 основни навика на успешните хора, които изпълват живота си с щастие.

Невропсихологът д-р Кендъл Максуел изучава връзката между човешкия мозък и поведението и обръща специално внимание на навиците . Това са онези действия, които са станали автоматични за определен период от време.

Вижте още: Знаците са навсякъде: Готови ли сте да преминете към следващото ниво?

Когато структурата на нашето ежедневие се промени, нашето поведение се променя“, казва д-р Максуел. „Всички болезнено осъзнахме това, когато започна епидемията от ковид, а и аз усетих на собствената си кожа колко много ни променя промяната в навиците – както към добро, така и към лошо.“

Когато дадено поведение се превърне в навик, мозъкът и тялото се нуждаят от по-малко работа, за да го изпълнят, отколкото при нова задача. „Тогава се освобождават невротрансмитерите за добро настроение – допамин, окситоцин, ендорфини и серотонин “, обяснява Кендъл.

Тя също така посочва кои навици имат най-голям ефект върху секрецията на тези невротрансмитери.

1. Съсредоточете се върху действия, които ни дават усещане за смисъл в живота

Всеки ден трябва да избирате поне по едно такова занимание и няма значение дали е нещо голямо или малко. За студент това може да бъде подготовка за изпит, за възрастен човек да помага на някого в семейството или да върши някакво друго домакинско задължение. Питайте се всяка сутрин какво искате да постигнете този ден и след това го осъществете. Запомнете това преди лягане.

2. Редовно движение

Многобройни изследвания сочат силна връзка между мозъка и тялото, и по-точно сърцето. Грижата за сърцето ви е от съществено значение, ако искате да живеете дълъг и здравословен живот, а за това е важно да се занимавате с физически упражнения. Можете да решите да ходите на разходка - 7 дни в седмицата по 40 минути, по-интензивни тренировки от половин час три пъти седмично или йога. „Всяко от тези видове упражнения стимулира освобождаването на тези невротрансмитери“, казва д-р Максуел.

Вижте още: 12 неща, на които един баща трябва да научи сина си: Това е безценно и решаващо за едно момче

3. Контакти

Много проучвания показват, че самотата увеличава риска от смърт при възрастните хора. Хората се радват на компания и това е естествен начин за увеличаване на секрецията на полезни невротрансмитери . Потърсете група, в която се чувствате комфортно, присъединете се към тези, с които споделяте хоби. Изследванията показват, че е полезно да ходите на места, където има повече хора (кафене, театър, изложба), дори и да не общувате с тях.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес